VIDEO | Bardejovskí saleziáni posilňujú digitálny priestor a povzbudzujú aj počas druhej vlny

2017x
13. November 2020
Spovedná aplikácia či Utorky do hĺbky
Pozrite si videoreportáž 
 
Druhá vlna koronavírusu zastihla bardejovské saleziánske stredisko na sídlisku Vinbarg pripravené. Komunita aj naďalej živí úmysly svätých omší prostredníctvom online prenosov. Spoločenstvo saleziánov je ešte intenzívnejšie k dispozícií všetkým ľuďom, ktorí potrebujú duchovné poradenstvo v akejkoľvek podobe.
 
„Niekedy nemáme čas jeden na druhého a v tom bežnom živote ideme v takom rýchliku, stretávame ľudí tak úchytkom. Myslím si, že toto je pre nás taká výzva – máme viac času na to poradenstvo, na svätú spoveď, sväté prijímanie, porozprávanie sa s tými ľuďmi. Snažíme sa favorizovať osobné stretnutia, ale samozrejme pri rešpektovaní všetkých predpisov,“ uviedol Viliam Riško SDB.
 
Gro ich činnosti momentálne tvorí digitálny priestor, ten im pomáha vynájsť sa aj v tomto pandemickom období. Nedeľné omše sú technicky vybavené až tromi kamerami, veriaci zase môžu využiť aplikáciu, ktorá umožňuje prihlásiť sa na svätú spoveď v konkrétnom termíne. Takýmto spôsobom vedia minimalizovať kontakt s inými ľuďmi.
 
Rezervácia na svätú spoveď 
 
„Momentálne to funguje tak, že si stačí kliknúť na náš web Pobavi.sk, kde človek nájde link, ktorý ho presmeruje na rezervačnú stránku – tam si už vie vybrať možnosť svätej spovede, deň, dátum a čas, na ktorý chce prísť. Nám príde sms, že daný človek sa prihlásil na tú a tú hodinu,“ objasnil Marek Pančura SDB.
 
Veriacim ponúkajú aj jedinečné online podujatia, ktoré sú rozvrhnuté strategicky a majú čo ponúknuť práve po hodnotovej stránke.
 
„Z takých vecí nám vyvstali Utorky do hĺbky, ktoré sú diskusnou reláciou na rôzne témy. Konajú sa vždy druhý utorok v mesiaci, potom sú tie nedeľné omše ako taký hlavný deň stretu toho spoločenstva. Takisto máme ešte jeden taký bonbónik, a to je nedeľný vtip direktora, ktorý sa teší veľkému úspechu. Taká vec na odľahčenie, ktorá poteší,“ dodal Pančura.
(16:17, red)
Diskusia
Pridať komentár