Župné knižnice požičiavajú e-knihy, počas pandémie zdarma

678x
14. November 2020
Na nový systém kraj vyčlenil 142-tisíc eur
Literatúra sa bude dať požičať aj elektronicky 
 
Prešovský samosprávny kraj zaviedol vo svojich regionálnych knižniciach novú službu - požičiavanie elektronickej literatúry. Takzvané e-knihy môžu čitatelia využívať počas pandémie úplne zadarmo.
 
Iniciatíva sprístupniť požičiavanie elektronickej literatúry vznikla ešte minulý rok. Po testovacej prevádzke je v týchto dňoch už naplno k dispozícii čitateľom ôsmich knižníc v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja - v Prešove, Poprade, Levoči, Svidníku, Bardejove, Vranove nad Topľou, Humennom a v Starej Ľubovni.
 
„Som rád, že sa nám službu podarilo zrealizovať, už teraz registrujeme veľký záujem. Čitatelia si jednoducho môžu požičiavať knihy online, čo je veľkou výhodou najmä v tejto komplikovanej covidovej dobe, kedy nemusia fyzicky knižnicu navštíviť a všetko funguje v online priestore. Verím, že poteší aj to, že počas pandémie ponúkame elektronické knihy zdarma, “ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Pred spustením tejto služby bolo potrebné prejsť na nový informačný systém DAWINCI, ktorý by napĺňal požiadavky čitateľov, pracovníkov knižníc a umožňoval online výpožičky. Župné knižnice si museli zakúpiť novú, modernú výpočtovú techniku a zrealizovať konverziu dát z predchádzajúceho systému do nového.
 
„Na tento účel sme z rozpočtu kraja poskytli financie vo výške viac ako 142- tisíc eur a ako sa ukazuje, sú to dobre vynaložené finančné prostriedky. Ak chceme mať moderné kultúrne inštitúcie, je potrebné postupne sa približovať vzoru knižníc v zahraničí a maximálne vychádzať v ústrety našim čitateľom,“ povedal M. Majerský.
 
Platforma sprístupňuje užívateľom knižníc takmer desaťtisíc titulov. Čitatelia si môžu požičať na mesiac maximálne tri e-knihy, ktoré po dosiahnutí časového limitu z ich účtu zmiznú. Postup, ako získať elektronické tituly do mobilu, tabletu alebo čítačky majú knižnice uvedené na svojich webových portáloch.
 
„Podmienkou je mať platný čitateľský preukaz a zaplatené ročné členské. Čitateľ musí byť zaregistrovaný nielen na portáli palmknihy.cz, ale následne si musí nainštalovať aj potrebnú e-readingovú aplikáciu. Služba je prepojená s online katalógom jednotlivých knižníc, v ktorom si záujemca knihy vyberá a vypožičiava,“ informovala vedúca Odboru kultúry Úradu PSK Emília Antolíková.
 
Podľa jej slov, aj keď e-knihy celkom nemôžu nahradiť klasické printové výtlačky, nová služba poskytuje istý komfort, prispieva k zlepšovaniu čitateľskej gramotnosti i prístupu ku knihám.
 
Prešovský samosprávny kraj na skvalitňovaní knižničných služieb pracuje systematicky. Svojim ôsmim knižniciam na území kraja prispieva aj na nákup kníh. V posledných troch rokoch na tento účel župa poskytla zo svojho rozpočtu už vyše 290-tisíc eur.
(17:07, D. Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár