SPŠ technická v Bardejove inovuje a vzdeláva pre prax

1256x
16. November 2020
Cesta ku kvalitnejšiemu vzdelaniu
 Škola ponúka atraktívne študijné odbory 
 
Stredná priemyselná škola technická v Bardejove ponúka atraktívne študijné odbory, čo si vyžaduje neustálu modernizáciu a inováciu vyučovacieho procesu. Cieľom školy je vytvoriť moderný spôsob vzdelávania, v rámci ktorého škola poskytne svojim žiakom aktuálne odborné vedomosti a zručnosti, zvýši kvalitu odborného vzdelávania a prípravy reflektujúce potreby trhu práce. 
 
K naplneniu tohto cieľa prispela aj skutočnosť, že SPŠ technická bola úspešná s projektom Inovujeme a vzdelávame pre prax v rámci výzvy Prepojenie stredoškolského vzdelávania s praxou, OP Ľudské zdroje, prioritná os Vzdelávanie. 
 
Suma schváleného nenávratného finančného príspevku je vo výške 217 982,65 eur. Projekt bude prebiehať počas troch školských rokov od septembra 2020 do januára 2023 (30 mesiacov) a miestom realizácie aktivít bude najmä samotná škola. 
 
Lepšie uplatnenie v praxi 
 
Projekt Inovujeme a vzdelávame pre prax umožní žiakom zlepšiť svoje kľúčové kompetencie v takom smere, aby sa stali lepšie uplatniteľnými na trhu práce. Vďaka projektu dôjde ku kvalitnejšiemu prepojeniu stredoškolského vzdelávania s praxou a ku skvalitneniu výchovno-vzdelávacieho procesu. Projekt pozostáva z dvoch hlavných aktivít: aktivita 1 ako odborná aktivita a aktivita 2 ako riadiaca aktivita. 
 
Aktivita 1 predstavuje realizáciu mimoškolského vzdelávania pre žiakov v kľúčových kompetenciách (čitateľskej, matematickej, prírodovednej a finančnej gramotnosti a jazykových a IT zručnostiach) a vzdelávanie učiteľov. Je štruktúrovaná do 4 podaktivít: mimoškolská činnosti vo forme krúžkov, workshopov, vzdelávanie učiteľov školy a podaktivita pre činnosť pedagogických klubov. 
 
Nové technické vybavenie 
 
V rámci projektu škola má možnosť nakúpiť aj výpočtovú techniku, sieťové zariadenia a softvéry vo výške takmer 60 000 eur, čím dôjde k zlepšeniu prístupnosti a k zvýšeniu využívania a kvality informačných a komunikačných technológií. Cieľovú skupinu projektu tvorí 250 žiakov a 24 učiteľov školy. 
 
Projekt pomáha menej rozvinutým okresom tým, že podporuje rast vzdelanosti a tým priamo vplýva na sociálno-ekonomický rozvoj regiónu. Nízka ekonomická úroveň regiónu súvisí s malým počtom pracovných príležitostí, so zvýšenou mierou nezamestnanosti a zvýšeným počtom ľudí dochádzajúcich za prácou mimo regiónu. 
 
Z uvedených dôvodov nie je prekvapujúce, že v hlavnej cieľovej skupine majú štatisticky významný podiel žiaci. Zapojením žiakov do projektu im škola pomôže získať prístup ku kvalitnému vzdelaniu a zvýšiť tak ich šance uplatniť sa na trhu práce v profesiách s vyššou pridanou hodnotou.
(14:40, SPŠ)
Diskusia
Pridať komentár