VIDEO | Bardejovský zbor ECAV utužuje spoločenstvo pomocou online aktivít

1366x
16. November 2020
Stretnutia v Zoome a návrat k rodinným Vianociam
 Pozrite si videoreportáž
 
Druhá vlna koronavírusu ovplyvnila aj bardejovský zbor evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Počas tohto obdobia sa opäť vrátili k režimu, ktorý sa osvedčil už v jari. Svoju terajšiu činnosť koncentrujú prevažne do online priestoru. Ťažiskom sú nedeľné služby Božie, popri nich nezabúdajú ani na rozvoj ďalších aktivít. Výnimkou nie je ani vyučovanie náboženstva vo virtuálnom podaní.
 
„Ja osobne učím sedem hodín, na piatich školách. Jednotlivé školy majú trochu odlišné systémy - jedni robia také výkazy, druhí iné. Jedni vyučujú dištančne, na prvý stupeň základnej školy už chodím aj prezenčne. Aj tam sú rozdielne prístupy ako predtým, keď sme chodili do bežnej prevádzky. Učíme sa za pochodu, a to je dosť náročné,“ uviedol zborový farár Ján Velebír.
 
Budovať vzťahy 
 
Zbor využíva všetky dostupné technické vymoženosti, aby mohol aj počas týchto týždňov upevňovať a budovať komunitné vzťahy.
 
„Okrem toho my máme v našom zbore pracovníka na plný úväzok pre prácu s mládežou a dorastom, čiže tam bežia pravidelné stretnutia pre dorastencov v piatok a pre mládežníkov v sobotu. Potom máme takú špecifickú skupinu, ktorá sa nazýva Mládež 25+. V skutočnosti sú to už dospelí ľudia nad 30, ale je milé, že sa považujú za mládež. Oni majú svoje stretnutia na Zoome,“ doplnil Velebír.
 
Ešte nevieme, či budeme mať vianočné sviatky v kostoloch
 
Evanjelické spoločenstvo nezabúda ani na starších ľudí a pravidelné modlitebné výzvy. Prechod do online sveta nebol jednoduchý, no teší sa pozitívnej spätnej väzbe. Zároveň prináša možnosť ako lepšie zvládnuť aj nasledujúce sviatočné obdobie, na ktoré bude mať pandémia vplyv.
 
„Ešte nevieme, či budeme mať vianočné sviatky v kostoloch. Ja sa snažím dávať ľuďom už dopredu avízo, že možno budeme mať krásne rodinné Vianoce. Aby sme v tom nevideli tragédiu, katastrofu, koniec sveta. Nájdime v tom to pozitívne – aj v tej domácnosti môžeme byť spolu ako veriaci ľudia, spolu ako rodina,“ uzavrel Velebír.
(15:38, red)
Diskusia
Pridať komentár