VIDEO | Benjamím Vajda uspel v celoslovenskej súťaži IPM Student Award 2020

1225x
20. November 2020
Benjamín Vajda a jeho 3D model bicykla
Pozrite si videoreportáž 
 
Dištančná forma vyučovania zmenila fungovanie stredoškolákov od základov. Mnohí z nich aj napriek tomu aktívne pracujú na projektoch, ktoré sú nad rámec študentských povinností. Podobne bol na tom aj Benjamín Vajda – študent Strednej priemyselnej školy technickej v Bardejove.
 
Ten využil pandemické obdobie tvorivo, čo sa mu vyplatilo. V súťaži IPM Student Award obsadil so svojím detailným 3D modelom bicykla 2. miesto.
 
„Túto súťaž už devätnásty krát vyhlasuje Štátny inštitút odborného vzdelávania. Je určená pre žiakov stredných škôl, kde majú možnosť využívať 3D softvér, podľa ktorého majú za úlohu vymodelovať akýkoľvek 3D model. Posudzuje sa náročnosť modelovania, precíznosť a presnosť,“ opísal pedagóg Peter Simko.
 
Študenti priemyslovky pod odborným vedením inžiniera Petra Simka každoročne obsadzujú v tejto súťaži popredné priečky, zúčastnili sa už trinástich ročníkov.
 
„Nebolo to úplne jednoduché, hoci som mal veci na meranie. Dosť často som používal posuvku. Ale boli tam časti, napríklad ako prehadzovačka, kde bolo veľmi ťažké odmerať všetky tie uhly a bolo dosť ťažké to zmodelovať. Aj reťaz bola dosť zdĺhavá práca, lebo každý článok som musel skladať osobitne. Najprv modelovanie a potom skladanie. Celý bicykel je vymodelovaný po jednotlivých súčiastkach a zložený do celku,“ opísal študent štvrtého ročníka Benjamín Vajda.
 
Benjamín Vajda je štvrtákom na technickom lýceu v odbore strojárstvo, projektu sa poctivo venoval niekoľko týždňov.
 
„On je skromný chlapec – vyzerá že je to jednoduché, no v skutočnosti to až také jednoduché nie je. Jedna vec je namerať to, druhá preniesť do 3D priestoru a pospájať to tak, aby to všetko spolu sedelo a tvorilo kompaktný celok,“ uzavrel Simko.
(15:05, red)
Diskusia
Pridať komentár