VIDEO | Saleziánske oratórium v Bardejove skrášľuje nová kaplnka

1008x
23. November 2020
Sauna pre dušu
Pozrite si videreportáž 
 
Saleziánskemu spoločenstvu na sídlisku Vinbarg v Bardejove sa podarilo splniť dlhodobý cieľ, ich oratórium po novom skrášľuje nová kaplnka. Myšlienka vytvoriť takéto miesto je stará podobne ako samotné pôsobenie tejto komunity v meste.
 
Práce na nej trvali vyše pol roka. Pozornosť pútajú najmä maľby, ktoré vyobrazujú saleziánskeho zakladateľa svätého Jána Bosca a patróna komunity svätého Kalixta Caravaria.
 
„Oni sú také dva vzory svätosti, Don Bosco, ktorý má aj bielu štólu, je vzor každodennej svätosti. Má tam mladého človeka, ktorý ukazuje na bohostánok – na eucharistiu, ktorá je pre nás, kresťanov, hlavným zdrojom posily na našej ceste. Potom tu máme Kalixta, ktorý má červenú štólu na znak mučeníctva. To sú tí kresťania, ktorí musia v určitom momente položiť svoj život za vieru, on je toho príkladom,“ vysvetlil Marek Pančura SDB.
 
Vyobrazené maľby podporuje motto saleziánskej komunity v znení „Daj mi duše a ostatné si vezmi“. Autorom celého konceptu je Michal Žák, ktorý má za sebou architektonické štúdiá a je tiež saleziánom.
 
„Niekto sa aj smeje, že tou farbou dreva to evokuje saunu. Ale prečo nie. Aj do sauny si ide človek oddýchnuť, zrelaxovať, do kaplnky si zase ide oddýchnuť a načerpať posilu od Boha práve duša,“ dodal Pančura.
 
Koncepcia kaplnky prepája drevený kubus s chladnejšou betónovou časťou a symbolizuje akýsi prechod zo svetského života do Božieho priestoru.
(14:53, red)
Diskusia
Pridať komentár