Centrum Prešova už zdobí drevený Betlehem

595x
02. December 2020
Dlhoročná tradícia
Prvý drevený Betlehem v meste vystavili v roku 2004 
 
Pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už môžu Prešovčania i návštevníci mesta obdivovať krásny drevený Betlehem. Jeho autorom je Juraj Antoňák z Ličartoviec.
 
Drevený Betlehem tvoria postavy v nadživotnej veľkosti. Okrem Svätej Rodiny s Ježiškom v jasličkách v ňom nájdeme aj pastierov, anjelov, Troch kráľov s darmi, zvieratká a ďalšie. Spolu ide o 30 kusov drevených vyrezávaných sôch. Inštalácia tohto diela pred Konkatedrálou sv. Mikuláša trvala približne 3 hodiny.
 
Autor diela Juraj Antoňák s úsmevom prezradil, že medzi postavami z dreva sú aj jeho vnukovia a Betlehem stále postupne dopĺňa novými postavami a detailami. Pán Antoňák žije v Ličartovciach a vo svojej rezbárskej dielni má už niekoľko stoviek plastík a reliéfov z dreva. V Prešove môžu jeho unikátne dielo obdivovať už po šiestykrát. Diela Juraja Antoňáka však môžete nájsť po celom svete, napríklad v Kanade, Amerike, Austrálii aj v štátoch Európy.
 
K vytvoreniu dreveného Betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005. Drevený Betlehem Juraja Antoňáka zdobil centrum Prešova už v roku 2007.
 
V Prešove sa uchováva tradícia vystavovania drevených Betlehemov už 16 rokov. Prvý bol vystavený v roku 2004 a každý rok sa pri Konkatedrále sv. Mikuláša striedavo vystavujú diela troch drevorezbárov, Mareka Mikluša, Juraja Antoňáka a Miroslava Janiča. Drevený Betlehem Juraja Antoňáka môžu Prešovčania obdivovať pri Konkatedrále sv. Mikuláša až do 9. januára 2021.
(10:32, presov.sk) 
Diskusia
Pridať komentár