VIDEO | Prešovský kamerový systém pomáha a odhaľuje kuriozity už 20 rokov

792x
03. December 2020
Okrúhle jubileum
Pozrite si videoreportáž 
 
Kamerový systém v Prešove oslávil okrúhle jubileum, mestu pomáha už 20 rokov. Je nastavený tak, aby vedel odhaliť protiprávne konania a zaistil bezpečnosť v meste. V súčasnosti má 78 kamier a naďalej sa rozširuje.
 
„Mesto Prešov sa neustále snaží tú techniku obmieňať a kamerový systém modernizovať tak, aby spĺňal štandardy 21. storočia a aby sme zároveň uľahčili prácu mestskej polície, či už pri kontrolovaní priestupkov, alebo pri dodržiavaní verejného poriadku,“ uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.
 
Pred dvadsiatimi rokmi boli spustené do užívania prvé dve kamery, z ktorých jedna funguje ešte aj v dnešných dňoch. Ide o kameru umiestnenú na hoteli Dukla.
 
„Táto kamera s nejakými drobnými úpravami funguje až do dnešného dňa, čo sa v porovnaní s tými kamerami, čo fungujú dnes, nedá povedať, pretože tie kamery vydržia tak päť maximálne desať rokov,“ opísal náčelník mestskej polície v Prešove Ján Andrejko.
 
Najväčší rozmach zaznamenal mestský kamerový systém v posledných desiatich rokoch, keď doň pridali až 58 kamier. Mestskej polícii dokáže okoreniť pracovnú službu okrem iného aj nezvyčajnými situáciami.
 
„Medzi také kuriozity patril napríklad medveď v centre mesta, diviaky v centre mesta, takisto aj jazdec na koni, o ktorom sme si mysleli, že sa teleportoval z minulého storočia a prišiel odniekiaľ z Ameriky. V kovbojskom oblečení, s klobúkom na hlave sa premával po Hlavnej ulici. Nevieme, či navštevoval podniky, alebo čo tu vlastne chcel, ale zdalo sa nám, že sa premiestnil v čase,“ uzavrel Andrejko.
(13:44, red) 
Diskusia
Pridať komentár