Okresný súd vo Svidníku je ohrozený, primátorka spája región pre jeho záchranu

875x
08. December 2020
Pridal sa aj primátor Stropkova
Primátori požiadali ministerku spravodlivosti o stretnutie 
 
Svidník a Stropkov nesúhlasia so zrušením Okresného súdu vo Svidníku. Ten by sa mal po reforme stať detašovaným pracoviskom súdu vo Vranove nad Topľou.
 
„Transformácia neberie do úvahy historické ani prirodzené väzby v regióne. Sme okresmi bez železnice a pokrytia územia kvalitnou hromadnou dopravou. Dostupnosť obcí, hlavne zo severných častí územia regiónu, nie je v požadovanom časovom limite, ktorý uvádzate vo vami prezentovanom materiáli,“ vysvetľujú primátorka Svidníka Marcela Ivančová a primátor Stropkova Ondrej Brendza ministerke spravodlivosti.
 
Podľa ich slov postupný odchod významných úradov a inštitúcií z mesta Svidník, ktoré boli odôvodené vyšším cieľom reforiem a dávali si za cieľ ekonomickú výhodnosť alebo rozvoj regiónov, dopadli na mesto Svidník a jeho obyvateľov veľmi bolestivo.
 
„Spomenieme napríklad úrad práce vo Svidníku, z ktorého je len detašované pracovisko aj napriek faktu, že nezamestnanosť v okrese patrí k najvyšším na Slovensku, alebo zrušenie pôrodnice. Obávame sa aj, že zrušenie OS vo Svidníku odštartuje ďalšiu sériu reforiem (prokuratúra, polícia), ktorá okresné mesto, ako aj celý región posunie do dekadencie, z ktorej nebude cesty späť,“ podotýkajú v liste primátorka a primátor dotknutých miest.
 
Reforma v podobe zníženia počtu okresných súdov z 54 na 30 súdnych obvodov všeobecných súdov je podľa Ivančovej vážnym zásahom. „Slovensko nie je homogénna krajina s rozvinutou dopravnou sieťou a kvalitným pokrytím verejnou dopravou, s rovnakou hustotou obyvateľstva a rovnakým prístupom k infraštruktúre, preto treba rešpektovať všetky tieto regionálne rozdiely,“ doplnila Ivančová. Ministerku zároveň požiadali o stretnutie, kde by mohli predniesť svoje argumenty.
(12:00, stropkov.sk) 
Diskusia
Pridať komentár