VIDEO | Vysokoškolský areál Prešovskej univerzity v novej podobe

2224x
08. December 2020
Dôraz na ekologický rozmer
Pozrite si videoreportáž 
 
Študentov Prešovskej univerzity čaká po opätovnom návrate do škôl vynovený areál. Ten sa po rokoch dočkal rozsiahlej úpravy, ktorá zvýši jeho funkčnosť a prispeje k zlepšeniu kvality mestského prostredia. S prípravou tohto projektu sa začalo už pred tromi rokmi, celý proces bol však administratívne náročný.
 
„Samotná realizácia tohto projektu začala na prelome jari a leta tohto roka, s tým, že sme už prakticky na konci, sme po odovzdaní diela, prebiehajú záverečné úpravy tak, aby po nástupe našich študentov a zamestnancov – verme, že už v dohľadnej dobe, osobitne v jarnom období, kedy dôjde k zazelenaniu areálu – tento areál dokázal privítať svojich návštevníkov v plnej kráse,“ uviedol prorektor Prešovskej univerzity Peter Adamišin.
 
Finančné náklady celého projektu vo výške viac ako 400-tisíc eur tvorila kombinácia zdrojov Európskej únie a vlastných zdrojov univerzity. Z miesta, kde sa doteraz lámali podpätky, sa stáva jeden z najväčších parkov v Prešove.
 
„Vychádzam z toho, že človek sa musí cítiť dobre v prostredí, v ktorom pracuje, a preto sme vypracovali niekoľko projektov na rekonštrukciu nášho okolia,“ podotkol rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.
 
Univerzita nezabudla ani na ekologický rozmer projektu. Pri komplexnej rekonštrukcii areálu došlo okrem zazelenania plôch aj k ich zníženiu, pribudol prístrešok pre cyklistov, lavičky a iné prvky drobnej architektúry.
 
„Osadili sme tam miesta na lepšie funkčné využitie osvetlenia, dodali sme tam zelený prvok – fontánu. Celkovo sme celý tento priestor zrevitalizovali tak, aby mohol byť využívaný pre študentov, ale takisto pre prechádzajúcich návštevníkov alebo hostí na celoročné využitie,“ zakončil Adamišin.
(14:58, red) 
Diskusia
Pridať komentár