Ako prvé sa zavrú terasy, mobilita počas Vianoc však nebude obmedzená

2325x
10. December 2020
Lyžovačky s povinným testom a covidový automat
Opatrenia budú platiť minimálne tri týždne 
 
Budúcnosť vianočných opatrení je po včerajšku jasná. Zažijeme si istú formu lockdownu, sprísňovanie bude prichádzať postupne v niekoľkých fázach. Pozrite si súhrnný prehľad jednotlivých zmien, ktoré Slovensko čakajú.
 
Sprísnené pravidlá pocítime vo viacerých oblastiach, medzi novými opatreniami sa však nenachádza obmedzenie mobility ako takej. To znamená, že cestovanie medzi okresmi na Vianoce nebude zakázané.
 
Prvé sa zavrú terasy reštaurácií, a to už v piatok 11. decembra. Ďalšie kolo opatrení nastane od 14. decembra, kedy sa sprísnia podmienky pre hotely, vleky a lanovky. K povinnej lyžiarskej výbave bude patriť antigénový alebo PCR test, ktorý nesmie byť starší ako 72 hodín. Od 11. decembra musia autoškoly prejsť na dištančnú formu výučby.
 
Prázdniny a zatvorené obchody
 
21. decembra začnú školské prázdniny a zatvoria sa aj obchody s výnimkou tých, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie základných potrieb. Do tejto kategórie patria potraviny, lekárne, drogérie, kľúčová služba či potrava pre zvieratá.
 
Nákupy darčekov si tak nenechávajte na poslednú chvíľu. Deň pred Vianocami sa dostanete už len do vymedzených predajní. Hygienici chcú obmedziť aj ponuku určitého tovaru, aby sa nestalo, že vo veľkom obchode, ktorý predáva potraviny, budú predávať aj oblečenie. Vyhradené hodiny pre seniorov od 9:00 do 11:00 hodiny ostávajú nezmenené.
 
Opatrenie so zatvorenými obchodmi bude platiť po dobu minimálne troch týždňov. Následne by sa malo pristúpiť k regionálnym riešeniam. Uvoľňovanie opatrení by malo byť postupné a bude závisieť od vývoja epidemiologickej situácie v okrese.
 
Otváranie škôl a reštaurácií
 
Zatiaľ ešte nie je jasné, kedy presne sa vrátia žiaci do škôl a za akých okolností. Podmienkou by mal byť pokles nákazy. Vyučovanie by sa mohlo otvoriť už aj pre žiakov druhého stupňa a stredných škôl. Pokiaľ sa situácia po spomínaných troch týždňov zlepší, mohli by sa podľa premiéra Igora Matoviča otvoriť aj interiéry reštauračných zariadení s polovičnou kapacitou. Presné podmienky bude obsahovať nový „covidový automat“.
 
Možnosť testovania a otvorené kostoly
 
Premiér zároveň doplnil, že ak by sa komunita chcela pretestovať a urýchliť tak zlepšenie situácie, môžu sa plošne testovať – štát im zabezpečí testy a peniaze, organizácia však ostane na ich pleciach. 28. decembra sa začne aj pravidelné testovanie zamestnancov väčších podnikov. Pôjde o tie podniky, kde je viac ako 500 zamestnancov. Testovanie bude povinné.
 
Čo sa týka fitness centier aj divadiel, tie ostávajú otvorené za takých podmienok, ako fungovali doteraz. Hotely budú ale musieť svoj wellness nechať zatvorený. Počas sviatkov budete môcť ísť aj do kostolov, ktoré ostávajú tak isto otvorené pri nezmenených pravidlách. Vládni predstavitelia a odborníci vyzývajú na zodpovednosť, pretože nastávajúce obdobie bude skúškou pre obyvateľstvo i samotné nemocnice.
(8:56, red)  
Diskusia
Pridať komentár