VIDEO | Úspešné investičné akcie Svidníka aj napriek korona kríze

1907x
10. December 2020
Rok v znamení rekonštrukcií
 Pozrite si videoreportáž
 
Rok 2020 značne ovplyvnila pandémia koronavírusu, no život na východe Slovenska sa aj napriek tomu nezastavil úplne. Dôkazom je aj mesto Svidník, ktorému sa počas tohto náročného obdobia podarilo úspešne zrealizovať viacero investičných akcií.
 
„Celkovo sa nám tohto roku podarilo zrekonštruovať približne 9000 m2 ciest a chodníkov v objeme 350 tisíc eur. Ďalej sa nám podarilo rozšíriť cintorín o 1850 m2, čo predstavuje nárast o zhruba 200 hrobových miest. Zrekonštruovali sme piedestál sochy armádneho generála Ludvíka Svobodu, tam to bolo nejakých 11 tisíc eur. Potom sa nám podarilo vybudovať detské ihrisko v lokalite na IBV za nemocnicou. Celková hodnota zákazky sa pohybovala do 10 tisíc eur,“ ozrejmil Viliam Staurovský z Odboru výstavby, dopravy a životného prostredia.
 
Rekonštrukcia mestského úradu 
 
V tomto roku došlo aj k oprave dlhodobo zanedbávanej budovy, kde sídli mestský úrad. Mesto takisto zrealizovalo aj potrebné udržiavacie práce vo viacerých školách, niekde dokonca menili elektrické obvody, rekonštrukciou prešli aj jednotlivé učebne. Samospráva nezabudla ani na tých najmenších.
 
„Okrem toho budú v najbližšom čase do všetkých materských škôl dodané nové konvektomaty. Tomu sa veľmi teším, lebo to naozaj veľmi zjednoduší prípravu jedál v škôlkach, bude to aj energeticky veľmi výhodné a ušetrí to nejaké zdroje,“ uviedla primátorka mesta Svidník.
 
Aj takéto malé akcie mali tohto roku význam
 
Financovanie akcií bolo rôzne. Niektoré sa rekonštruovali z vlastných zdrojov, na iné bola použitá bezúročná pôžička od štátu a niektoré išli cez nenávratné finančné príspevky. Menšie projekty zastrešili financiami z externých zdrojov.
 
„Aj takéto malé akcie mali tohto roku význam, pretože všetci vieme, že to s tými financiami nevyzeralo doposiaľ dobre, aj keď sa tá prognóza ku koncu roka trochu lepší, je to stále taký krízový režim. Ja sa teším na budúci rok a verím, že bude lepší,“ uzavrela primátorka.
(18:54, red, foto: facebook/Svidník)
Diskusia
Pridať komentár