VIDEO | Bardejovská skupina The Cardinals prichádza s novým albumom

1329x
14. December 2020
  Pulzujúci All Inclusive
  Vypočujte si pieseň z albumu 
 
V slovenských rádiách rotujú už 3 single z ich nového albumu. The Cardinals na ňom predstavujú pestrú paletu hudobných štýlov, bohato sfarbenú premenlivou inštrumentalizáciou a predsa jasne čitateľným vokálnym rukopisom. Album All Inclusive prináša svieži pop-rock, plný melodiky a zaujímavých textov.
 
Album All Inclusive tvorí netypicky až 17 skladieb, pričom veselý posledný singel Len ticho dýchaj počuť z éteru viacerých slovenských rádií. Všetky ich spája bohatá pop-rocková a pod kožu vnikajúca melodickosť a autorské texty, umne sa vyhýbajúce povrchnosti a opočúvaným frázam. Chalani sa neboja otvoriť ani chúlostivejšie témy ako depresia, či smrť a s ľahkosťou striedajú veselé popevky s hĺbavými baladami. Podarilo sa im prísť so zaujímavým počinom a pozornosť si zasluhujúcou debutovou nahrávkou.
 
Muzikantská plejáda
 
Jadro skupiny, tvorené bratmi Ľubom a Martinom Guľovcami a Števom Birošom, je obklopené skupinou šikovných inštrumentalistov, pričom bratia sú zároveň autormi väčšiny piesní. Spolu začínali ako akustické trio, opierajúce sa o trojhlasnú close harmony, neskrývajúc vplyv speváckych veličín ako The Everly Brothers či The Hollies. Na albume však hosťuje množstvo známejších i menej známych hudobných hostí, ktorí sa výraznou mierou podpísali pod finálny zvuk nahrávky. Spomenúť môžeme Fera Jana z Peter Bič Projekt, klavíristu Petra Kočiša, či Gapu a Lukáša Kolivošku, oboch známych z pôsobenia v IMT Smile.
 
O mix albumu sa postaral Dave Buchanan v spolupráci so spevákom Ľubom v štúdiach Beaird Music Group v americkom Nashville, ktoré je známe spoluprácou s prakticky celou širokou špičkou nashvillskej country scény.
 
Mastering nahrávky má na svedomí Amy Marie z YesMaster Studios, kde svoje albumy finalizujú i hviezdy ako Robert Plant, Dolly Parton či LeAnn Rimes.
 
 
 
Výlety za hranice pop-rocku
 
Album All Inclusive je postavený na autorských piesňach, ktorým dominuje trojhlasný vokál speváckeho tria. Kým v úvode dominujú skladby, ktoré môžeme považovať za radio friendly, hneď po nich už The Cardinals plynule kĺžu z pop-rocku do tanečnej hudby (May I Have The Pleasure Of This Dance), pop-country (So Much More) či power rocku (V zajatí štyroch stien), neváhajúc dokonca vzdať hold The Beatles (Who I Can’t Live Without) či predstaviť svoju lyrickú stránku v pomalej klavírnej The Fall Ballad. Cover-čerešničky pre znalcov predstavujú „žbirkovka“ Múr našich lások a prekvapujúce baladické spracovanie „patejdlovky“ Umenie žiť. Album uzatvára celkom netypicky málo známa ľudová skladba Sobota, sobota s citlivým prispením hudobníkov z Ľudovej hudby Stana Baláža.
 
Album All Inclusive je sviežim albumovým debutom, plným chytľavých melódií, skĺbujúci hitový rádiový potenciál s menej komerčným hĺbavým materiálom a je ukážkou skladateľskej, textárskej, aranžérskej i produkčnej vyzretosti členov kapely. Zostáva dúfať, že neostane nezaslúžene nepovšimnutý.
 
Album si je možné zakúpiť cez portál Shoptet alebo cez facebook stránku kapely - The Cardinals.
(15:12, J. Lišivková)
Diskusia
Pridať komentár