Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove na sklonku roka po úspešnej rekonštrukcii

1778x
15. December 2020
„Chceme sa stať obývačkou mesta“
Rekonštrukciu priestorov podrobne opísala riaditeľka inštitúcie 
 
Bardejovskí čitatelia sa dočkali zrekonštruovaných priestorov Okresnej knižnice Dávida Gutgesela, ktoré boli oficiálne otvorené dnes, 15. decembra. Kvôli pretrvávajúcej nepriaznivej epidemickej situácii sa otvorenie konalo bez účasti verejnosti. Obnova priestorov bola rozsiahla a priniesla viacero pozitívnych zmien, novú podobu dostal aj celkový vizuál nadzemného podlažia, ktoré si už dlhšiu dobu vyžadovalo renováciu.
 
Rekonštruovalo sa spolu 300m2. Hlavným bodom rekonštrukcie bolo Oddelenie pre deti a mládež, obnovou prešli aj kancelárie či sociálne zariadenia.
 
Zhotoviteľom stavby bolo Dopravné staviteľstvo Bardejov s.r.o, stavebný dozor nad rekonštrukciou mal Ing. Jozef Pavličko. Architektonické spracovanie projektu mali na starosti OLEJAR architekti s.r.o., Bardejov, autorský dozor nad obnovou zase Ing. arch. Alena Petejová. S realizáciou sa začalo 15. júla, investovaná čiastka predstavovala 149 386,95 eur.
 
Vnímajú rôznorodé potreby čitateľov 
 
Priebeh a výsledok rekonštrukcie zhodnotila aj samotná riaditeľka knižnice, ktorá počas uplynulých mesiacov spolupracovala na obnove kultúrnej inštitúcie. „Vnímam to tak, že mi bolo naozaj dopriate. Tým, že som v podstate riaditeľka, ktorá vyšla z kolektívu, poznala som, čo je potrebné a v akom slede. Mala som priority, víziu a hlavne som mala cieľovú skupinu. Potom to už bolo veľmi jednoduché,“ uviedla riaditeľka knižnice Iveta Michalková.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU: 
 
Knižnica úzko spolupracovala s architektom, ktorému zadala požiadavky. Spoluprácu si vedenie pochvaľuje. Keďže budova knižnice patrí k budovám, ktoré sú pamiatkovo chránené, priestor na manévrovanie bol limitovaný. „Na jednej strane nám je ľúto, pretože nemáme centrálnu požičovňu, ale na druhej strane tie budovy národných kultúrnych pamiatok umožňujú také zónovanie – to znamená, že tu môže prebiehať niekoľko podujatí bez ohľadu na to, aby sa navzájom rušili,“ podotkla riaditeľka knižnice.
 
K ďalším výhodám patrí bezpochyby to, že knižnica je situovaná priamo na Radničnom námestí a je ľahko dostupná pre domácich i turistov.
 
Nové akvárium a 3D tlač
 
Knihovníci a knihovníčky vyjadrili svoje nadšenie a radosť z malých čitateľov, ktorým opäť otvoria svoje brány. „Verím, že sa tu budú cítiť príjemne a že sa tu budú radi vracať. Myslím si, že tu máme aj množstvo zaujímavých knižných noviniek, ktoré verím, že budú pekným darom v tomto čase pred Vianocami“, poznamenala knihovníčka Jana Lipková. K novinkám sa pridali aj pútavé akvárium s rybičkami, ale aj 3D tlač. Aktivity sa v tomto období z dôvodu pretrvávajúcej pandémie presunuli do online priestoru.
 
Užívatelia môžu využiť Youtube kanál alebo webovú stránku knižnice, kde nájdu rozšírené možnosti pre vzdelávanie i oddych. „Blíži sa koniec roka 2020, my už robíme plán na nasledujúci rok a ja sa veľmi teším, že to bude taký rozlet. Chceme byť viac videní, chceme sa stať takou obývačkou mesta. Aby naozaj každý, bez ohľadu na oddelenie, prišiel k nám a našiel si tu to svoje. Aby si buď vypožičal knihu, buď prišiel na besedu, buď sa porozprával, dokonca je možné si tu dať dobrú kávu,“ zakončila riaditeľka knižnice.
 
Oddelenie bude prístupné verejnosti už 16. decembra 2020, pretože to dovoľujú epidemiologické opatrenia. Knižnica bude otvorená v tradičnom čase, na aký sú čitatelia zvyknutí. Ďalší postup bude závisieť od sprísňovania vládnych nariadení.
(14:51, Šinaľová) 
Diskusia
Pridať komentár