Vo Svidníku si uctili prácu sociálnych pracovníkov

1010x
17. December 2020
Neviditeľná obeta
Individuálne odovzdávanie  
 
Na začiatku roka 2020 vznikla úžasná myšlienka uctiť si prácu sociálnych pracovníkov, ktorých práca je vnímaná častokrát ako samozrejmosť, až neviditeľne. Obzvlášť v tomto roku sme sa presvedčili, že robiť v sociálnej oblasti je ťažké a vyžaduje doslova obetovanie sa.
 
Primátorka Svidníka Marcela Ivančová a primátor Giraltoviec Ján Rubis pozvali ešte v marci tohto roka zamestnancom sociálnych zariadení na spoločenský večer pri príležitosti Svetového dňa sociálnej práce, ale prvá vlna pandémie zasiahla aj do tohto pripravovaného podujatia a akcia sa musela zrušiť.
 
Síce s obmedzeniami, ale s úctou a vďakou sa uskutočnilo individuálne odovzdávanie ocenení na pôde primátorky Svidníka v stredu 16. 12. 2020. Primátori miest v okrese Svidník ďakujú všetkým zamestnancom sociálnych služieb za prácu, ale osobitne venujú morálne ocenenie a verejné poďakovanie navrhnutým zamestnancom za prácu v sociálnych službách a pomoci ľuďom v odkázanosti.
 
Ocenení sú z ôsmich zariadení zo Svidníka a Giraltoviec a navrhli ich samotní riaditelia zariadení:
  • Ľuboslava Želizňáková,Petr Sivák, Terénni soc. pracovníci mesta Svidník
  • Anna Rodáková, Dušan Vaňko, Senior Dom Svida
  • Peter Gombita, Dom sv. Jozefa Svidník
  • Mária Artimová, Anna Šestáková, Centrum pre deti a rodiny Svidník
  • Viera Antošová, Dom svätej Faustíny Svidník
  • Peter Hakun, DSS pre deti a mládež Svidník
  • Ivana Jesenská, Anna Olejárová, Atrium n.o. Svidník
  • Martina Kmecová, opatrovateľka mesta Giraltovce
  • Helena Mašlejová, DSS Giraltovce.
O svetovom dni
 
Svetový deň sociálnej práce ustanovila Medzinárodná federácia sociálnych pracovníkov (IFSW) v roku 1983 a neskôr sa ako partneri podieľali pri príprave ďalšie organizácie z oblasti sociálnej práce, ako napríklad Medzinárodná asociácia škôl sociálnej práce (IASSW).
 
Tento významný deň sa stal zlatým klincom v kalendári sociálnej práce, kedy sociálni pracovníci po celom svete v spolupráci s jednotlivcami, rodinami, komunitami a širšou spoločnosťou oslavujú a vyzdvihujú prínos profesie. Tento sviatok sa oficiálne oslavuje vždy tretí utorok v mesiaci marec. V roku 2020 tento deň pripadol na 17. 3. 2020 a mal sa prvýkrát v histórii okresu Svidník spájať s oceňovaním pracovníkov v sociálnej oblasti.
(11:22, svidnik.sk)
Diskusia
Pridať komentár