VIDEO | Svidníčania sa pripravujú na triedenie kuchynského odpadu

1389x
17. December 2020
Nádoby do bytových domácností zadarmo
Pozrite si videoreportáž
 
Od nového roka sa slovenské mestá a obce triedenému zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu tak ľahko nevyhnú. Dôvodom je zmena legislatívy, ktorá prináša sprísnenie vo viacerých ohľadoch. V tejto súvislosti sa snaží mesto Svidník šíriť osvetu už dlhodobejšie – svojich občanov edukuje a pripravuje na nastávajúce novinky.
 
„Začíname spúšťať informačnú kampaň, aby sme občanom ukázali, čo je BRKO – čo je biologicky rozložiteľný odpad – a čo budeme vlastne chcieť, aby z toho odpadu vyseparovali,“ uviedla primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová.
 
Svidníčania v bytových blokoch dostanú v priebehu decembra od mesta spolu 3100 nádob na kuchynský odpad. Nádoba disponuje prevetrávacími otvormi a vekom, materiál je odolný voči biologickým látkam, dá sa umývať a tiež zavesiť. Samozrejmosťou bude edukatívny leták, výbava bude obsahovať aj špeciálne rozložiteľné vrecká na kuchynský odpad, ktorý sa delí do viacerých skupín.
 
„To sú v podstate šupky z ovocia a zeleniny alebo ich nahnité či nespotrebované zvyšky, suché pečivo ideálne nadrobené na menšie kúsky, potom zvyšky z čajov a kávy, zvyšky z rastlín či vňatí a zvyšky z orechov,“ popísal riaditeľ technických služieb Svidník Lukáš Dubec.
 
Naplnené vrecko stačí zviazať a vyhodiť do určenej nádoby. Klasické koše by sa tak plniť oveľa pomalšie a občania mesta budú mať k dispozícii na Zbernom dvore kvalitný kompost na domáce použitie.
 
„Ku každému štandardnému kontajnerovému stojisku pribudne hnedá nádoba. V závislosti od počtu obyvateľov to bude 120 alebo 240 litrová nádoba, do ktorej bude možné vhadzovať kuchynský odpad spoločne s kompostovateľným sáčkom,“ uzavrel Dubec.
 
V bytoch je triedenie biologického odpadu komplikovanejšie finančne aj logisticky, preto sa samospráva teší z pripraveného plánu. Prvý zber mesto vykoná už 12. januára.
(14:15, red)
Diskusia
Pridať komentár