Betlehemské svetlo dorazilo do Bardejova

1750x
24. December 2020
Betlehemské svetlo do príbytkov
Svetlo si najprv prevzala prezidentka Zuzana Čaputová, na Štedrý deň dorazilo aj do Bardejova 
 
Dnes (vo štvrtok, 24.12.2020) na Štedrý deň krátko pred poludním dorazilo do Bardejova Betlehemské svetlo ako symbol Vianoc, čistoty a nádeje, života a očisty.
 
Po minulé roky si ho prišli s lampášmi odpáliť stovky Bardejovčanov, tento rok prišlo svetlo skromne, bez fanfár a pompéznosti. Všetko to spôsobil koronavírus, ktorý je všadeprítomný, hrozí vysokými počtami nakazených i tých, ktorí mu podľahli.
 
„Nechceli sme porušovať nariadenia a predpisy, nechceli sme zhromažďovať ľudí, nechceli sme – nedaj Boh – vyvolávať paniku: chceli sme však, aby ani tento rok v našom meste nechýbalo. Umiestnili sme ho k Betlehému na Radničné námestie: odtiaľ si ho správcovia jednotlivých cirkevných spoločenstiev rozvezú do svojich chrámov, možno aj medzi veriacich,“ uviedol Štefan Hij, vedúci referátu tlačového a medzinárodných vzťahov MsÚ Bardejov.
 
 
„Žijeme nedobrú dobu: nech teda Betlehemské svetlo bude aj pre vás nádejou, že táto nepriaznivá doba raz skončí, že všetko je pominuteľné a že jeho plameň zaženie všetku tmu vôkol nás, i v nás,“ dodal.
 
Svetlo si prevzala aj prezidentka 
 
Betlehemské svetlo na Slovensko priniesli aj tento rok skauti. Každoročné rozvážanie betlehemského svetla vlakmi tento rok nahradila jedna symbolická jazda na trase Bratislava – Košice.
 
Na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave si svetlo prevzala aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. Tá na sociálnej sieti uviedla:
 
"Betlehemské svetlo vnímam ako symbol pokoja, jednoty a mieru, a preto som ho aj tento rok rada prevzala z rúk skautov a skautiek. Keďže je tento rok úplne odlišný od predchádzajúcich, aj túto tradíciu ponímame odlišne. Chcela by som pri tejto príležitosti oceniť prínos Slovenského skautingu, ktorého príkladom je aj služba počas pandémie koronavírusu. V pomoci ľuďom bez domova, či odkázaným seniorom sa stali jedným z príkladov toho, akou spoločnosťou môžeme byť – empatickou, súdržnou a tolerantnou.“
(11:48, red, foto: facebook/Zuzana Čaputová)
Slavo SK
24.12.2020 14:50
Vďaka
Ďakujeme za Betlehemské svetlo
Pridať komentár