Veterná búrka Hermine dorazila už aj k nám

1340x
28. December 2020
SHMÚ vydáva výstrahy
Na niektorých miestach treba rátať aj s výpadkami elektrickej energie
 
Nový pracovný týždeň bude sprevádzaný výrazným ochladením a silným vetrom. Z Európy k nám totiž dorazila veterná búrka Hermine, ktorá už stihla napáchať značné škody.
 
Výstrahy pred silným vetrom platia v Rakúsku, v Česku, v Maďarsku, v Poľsku a už aj na území Slovenska, kde zosilnel v pondelok 28. decembra v ranných hodinách. Nárazy vetra môžu na našom území dosahovať rýchlosť 60 až 80 km/h, na horách a na Záhorí aj nižšie až okolo 90 km/h, výnimočne 100 km/h.
 
Maximálne nárazy vetra by sme na území Slovenska mali zaznamenávať v pondelok večer a v noci z pondelka na utorok. V nižších polohách môžu presahovať rýchlosť 70 km/h, na horách až okolo 100 km/h. Na hrebeňoch hôr by mali dosahovať rýchlosť 130 až 160 km/h.
 
V Prešovskom kraji sa výstrahy týkajú najmä vyššie položených oblastí. Treba sa pripraviť na to, že veterná búrka ovplyvní počasie na území Slovenska minimálne dva dni. Je potrebné rátať s možnými výpadkami elektrickej energie, odborníci varujú aj pred večerným parkovaním áut priamo pod stromami, ktoré by v dôsledku silného vetra mohli napáchať škody.
(11:00. red)
Diskusia
Pridať komentár