Parlament schválil novelu zákona, ktorá umožní predĺžiť núdzový stav

1117x
28. December 2020
Rokovanie sa konalo za prítomnosti pozitívnych poslancov
Nová vyhláška s výnimkou 
 
Poslanci celkovo 91 hlasmi schválili 28. decembra novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu, ktorá umožní opätovné predlžovanie núdzového stavu o 40 dní. Ten by inak skončil už zajtra, 29. decembra.
 
Vláda počíta s núdzovým stavom minimálne do 10. januára. Potom sa bude postupovať podľa aktuálnej epidemiologickej situácie, ktorá je v súčasnosti kritická.
 
Emócie v spoločnosti okrem iného vyvolala prítomnosť poslancov, ktorí boli pozitívne testovaní na koronavírus. Výnimku zúčastniť sa rokovania umožnila vyhláška hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Pozitívni poslanci, ktorí chceli hlasovať, nemohli mať príznaky choroby, povinnosťou bolo použitie respirátora FFP2 bez výdychového ventilu, takisto rukavice. Samozrejmá bola aj dezinfekcia predpísanými prostriedkami.
 
V tejto súvislosti došlo k úprave rokovacej sály – jednotlivé časti oddelili igelitovou fóliou, ktorá mala zabrániť styk pozitívnych poslancov so zdravými. Prítomnosť pozitívnych zákonodarcov vyvolala vášne aj medzi opozíciou a koalíciou i vládnymi stranami navzájom.
(14:44, red) 
Diskusia
Pridať komentár