Pravoslávni veriaci sa chystajú na slávenie najkrajších sviatkov roka

1053x
05. Január 2021
Niektorým sviatky končia, niektorým začínajú
Veľká časť pravoslávnych obcí sa nachádza na východe krajiny 
 
Aj keď sa pre viacerých sviatky končia po Troch kráľoch, sú ľudia, ktorým sa sviatočné dni ešte len začínajú. Pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, zasadnú k štedrovečernému stolu v stredu 6. januára. Oslave sviatkov predchádza duchovná príprava v podobe prísneho pôstu.
 
Oslavy sa týkajú zhruba 170 pravoslávnych cirkevných obcí, kde sa riadia juliánskym kalendárom, ktorý je oproti tomu gregoriánskemu posunutý o 13 dní. Veľká časť pravoslávnych obcí sa nachádza na východe Slovenska – v okolí Bardejova, Svidníka, Sniny, Starej Ľubovne či Medzilaboriec.
 
Bez polnočnej a s prísnym pôstom
 
Pravoslávni veriaci nemávajú tradičnú polnočnú svätú omšu. Samotné Vianoce sa oslavujú v pravoslávnej cirkvi 3 dni. Deň pred sviatkami 6. januára sa konajú bohoslužby známe ako Veľké povečerie. Takzvané Veľké povečerie sa môže slúžiť aj skôr, podľa zvykov vo farnosti. Vyvrcholením 40 – dňového pôstu je štedrovečerná večera, kde sa podávajú pôstne a nemastné jedlá bez masla, mäsa, mlieka a mliečnych výrobkov. Podľa tradície sa má na stole sa má vystriedať viacero jedál.
 
Pestrosť jedál
 
Servíruje sa med s chlebom, cesnak, jablká, sušené ovocie, bobaľky s makom, kapustnica bez mäsa, polievka s hubami, mačanka a ryba. Takisto sa varí niekoľko druhov prívarkov zo strukovín, ale aj polievka zo sliviek či pirohy. Po Štedrom dni, teda 7. januára, slávia pravoslávni sviatok narodenia Spasiteľa, nasleduje sviatok Zbor presvätej Bohorodičky a 9. januára si pripomínajú prvého mučeníka Štefana.
(17:20, red) 
Diskusia
Pridať komentár