Tohtoročná Makovická struna v netradičnom prevedení

974x
15. Január 2021
Súťažná prehliadka ľudových piesní
O ústrednej prehliadke v Bardejove sa rozhodne neskôr 
 
Vyzerá to tak, že epidémia za oknami našich príbytkov ešte nepovedala posledné slovo. Lockdown nezažívajú len samotní obyvatelia Slovenska, ale aj celá kultúrna obec. Zvykli sme si na pocit, že jediné dostupné potešenie pre umeleckú dušu sa vo väčšine prípadov koncentruje do online priestoru. V nadväznosti na udalosti posledných mesiacov musela svoje súťažné osnovy prepísať aj regionálna prehliadka ľudových piesní – Makovická struna. Jej v poradí už 48. ročník sa bude niesť vo virtuálnom duchu.
 
„Vzhľadom na momentálnu epidemiologickú situáciu sme boli nútení regionálne kolo Makovickej struny 2020 realizovať netradičnou formou videonahrávok.“ Ako ďalej približuje členka regionálnej rady ZRUSR Halina Mivkaničová, organizátori zvažovali rôzne možnosti realizácie, v hre bol aj presun súťaže do obdobia, kedy by sa mohla uskutočniť v klasickej podobe. Nakoniec padlo rozhodnutie, že podujatie predsa skúsia uskutočniť, keďže nikto nevie s istotou predpokladať, kedy sa situácia s koronavírusom ustáli.
 
„Súťaže sa môžu zúčastniť vokalisti – sólo, duo a trio so sprievodom, ale aj bez sprievodu /á capella/, ktorí majú osem a viac rokov. Horná veková hranica je bez obmedzenia. Účastník súťaže je povinný zaspievať dve piesne – buď obidve ľudové, alebo jednu ľudovú a jednu autorskú. Repertoár musia tvoriť v prvom rade málo známe rusínsko-ukrajinské, ale aj všeukrajinské ľudové piesne,“ upresnila Mivkaničová.
 
 
 
Súťažiť sa bude v 4 vekových kategóriách:
  • vek 8 - 14 rokov
  • vek 15 - 18 rokov
  • vek 19 - 40 rokov
  • vek nad 40 rokov
Videonahrávky s prihláškou sa budú zbierať do 31. januára 2021. Kto nemá kroj alebo nemá možnosť si ho v momentálnej situácii zaobstarať, môže byť v civile (slušne upravený). Videonahrávky sa budú nahrávať na webovú stránku úschovne. Vygenerovaný link následne spolu s vypísanou prihláškou pošlú súťažiaci na vyhradený e-mail. Organizátori upozorňujú, že kvalita nahrávky nesmie byť veľmi vysoká (napr. 4K).
 
Mená víťazov by sme sa mali dozvedieť v polovici mesiaca február. „Čo sa týka ústrednej prehliadky v Bardejove, tak je to ešte otvorené, bude sa to riešiť podľa situácie. O všetkých zmenách a aktualitách sa budeme snažiť informovať našich účastníkov aj našich divákov,“ uzavrela Mivkaničová.
(15:55, red) 
Diskusia
Pridať komentár