Partizánom sa blýska na lepšie časy

3227x
27. Január 2021
Obdiv patrí trénerom mládeže
 
Stanislav Soroka je prezidentom futbalového klubu Partizán Bardejov už šiesty rok. Bardejovčania majú za sebou ťažké obdobie, ale vyzerá to tak, že sa začína blýskať na lepšie časy.
 
Prezident, spolu so svojimi najbližšími spolupracovníkmi, po dlhých a ťažkých jednaniach, zabezpečili zahraničného sponzora. Ten prevzal 50% akcií klubu. Spolupráca sa začala po piatich rokoch nástupu Stanislava Soroku do funkcie prezidenta klubu.
 
Klub ste prevzali v zložitej situácii. Kto a čo vás priviedlo k prevzatiu futbalového oddielu a rozhodnutiu stať sa jeho prezidentom?
 
„Moje stretnutie v závere roka 2015 s vtedajším prezidentom klubu Ing. Petrom Petrušom viedlo ku konštatovaniu, že vzhľadom na jeho pracovné povinnosti to nebude zvládať a tak som povedal áno. Je pravda, keď som prebral klub (8.1.2016), nachádzal sa v zlej situácii a mne to nebolo jedno. Nechcel som, aby všetko padlo.“
 
Čo vám futbal za tie roky dal a naopak čo vám zobral?
 
„Je ťažké povedať čo dal a čo zobral. Spoznal som veľa úžasných ľudí, ktorí pri tom športe pracujú a trénujú niekoľko desaťročí. Práca s ľuďmi je veľmi náročná a s deťmi to je ešte náročnejšie. Rôzne súťaže – piatky, sviatky, soboty, nedele a každodenné tréningy. Môj obdiv patrí mládežníckym trénerom. Za to, koľko majú v sebe trpezlivosti, pokoja a snahy mladým rozumieť a neustále ich zlepšovať.
 
Máme veľa fanúšikov, ktorí nás neúnavne povzbudzujú a stoja pri nás aj v ťažkých časoch. Viete, futbal je veľká spoločenská udalosť, ktorá ľudí spája. Hlavne na zápasoch, kde sa všetci stretávame. Futbal mi zobral veľa času. Ale na druhej strane žije ním celá moja rodina a tak ten zdanlivo stratený čas bol veľmi dobre prežitý.“
 
Investovali ste do klubu vlastné prostriedky? Čo na to hovorí vaša rodina?
 
„Je pravda, že som tam investoval svoje finančné prostriedky. Čo už, je to za nami. Nie som prvý ani posledný, kto do Partizána Bardejov investoval. Som rád, že moja rodina je so mnou. O takýchto veciach sa doma nerozprávame. Ale moje pôsobenie vo futbale nie je o peniazoch. Niektoré kamarátstva, ktoré som pri futbale spoznal, sa proste kúpiť nedajú. Peniaze sú potrebné, ale v týchto ťažkých chvíľach je najviac potrebné zdravie, šťastie a pohoda.“
(17:27, P. Cingel)
Marian Fabian
06.02.2021 16:27
Komentár k článku
Ahoj Bardejov: Komentár k článku: V Partizáne sa blýska na lepšie časi. Ako bývali tréner, ktorý bol pri zrode športových tried, fungujúcich dodnes, postúpil s nimi do 1.dorasteneckej ligy, aj vďaka práci trénerov v nižších kategóriách, reagujem na tento článok?! Za mojej činnosti sme vychovali futbalistov 1. -2. ligy, do zahraničia (Tyč, Pillár, Putnocký, Kukulský ...?!),stali sa majstrami Slovenska v žiackej kategórii sa môžeme za posledných 10 -15 rokov “pochváliť “ vypadnutí z 1.dorasteneckej ligy, minimálnym počtom našich odchovancov v mužstve seniorskom nášho klubu, nedostavaním tribúny a ......?!!! Vďaka F.Kuľkovi najúspešnejším družstvom klubu sú ženy !!! O čom ten článok je ?! Znova o nádejach a klamaní fanúšikov ?! Zažili sme to?! Poliaci, Gedeon,...?!!! Pred určitým časom som na Fb videl foto : Varganin(80rokov), Cingel (60 rokov), buď Kukulsky, alebo Tyč (50 rokov ) ?! Chýbal tam 70 ročný funkcionár,tréner???!!! A ja som v čom čase dosiahol práve tu 70-tku, ale nikto si na mňa nespomenul ???!!! Nevadí !!! Hlavne, že v Partizáne som fungoval od roku 1977, do roku 2017, keď som dobrovoľne ukončil svoju činnosť, lebo som svojú činnosť ukončil !!! Nemohol som sa už pozerať na nekoncepčnú prácu v klube a moje rady sa míňali účinku !!! Nehovoriac o kontroverznom financovaní, odmeňovaní nie podľa zásluh, ale podľa “kamarátského“ princípu?!!! Výsledok nekoncepčnej práce ?!!! Pád na všetkých stupňoch mládežnického futbalu ??!!! Zvyšujúce sa finančné nároky klubu na financovanie z peňaženiek rodičov, či na turnaje, stravu, lekárske prehliadky a o výstroji ani nehovorím ?!!! Tieto náklady, pred 10-15 rokmi to všetko zabezpečoval klub ?!!! A to so SFZ sa brali dotácie, boli platení 5+1 tréneri (spolu s riaditeľom mládeže, trénerom brankárov )?!!! Mesto dávalo peniaze na mládež, ale “spotrebovali “ to dospelí ?!!! Nemohol som sa na to pozerať a tak som radšej skončil !!! O ďalšich transakciach radšej nebudem písať, aj keď svedkov mám veľa. Môj posledný pokus bol, že som zvolal mládežnických trénerov, ale proti vetru sa čú... , nedá, ak nemáte elementárnu podporu ?!!! A tak sme tam, kde sme určite nechceli byť a budúcnosť je veľmi nejasná?!!! Napriek tomu držím palce !!!!! Myslím si však, že pokiaľ tam nebudú pracovať ľudia, ktorým na raste mládeže, úspechoch seniorov nebude záležať , tak Partizám môže dopadnúť, ako napríklad FC Košice ???!!!
Pridať komentár