Budú sa reorganizovať futbalové súťaže?

2914x
30. Január 2021
Nejasná situácia v nižších futbalových súťažiach
Situácia je nejasná 
 
Po skončení tohto ligového ročníka mala nastať reorganizácia nižších súťaží. Zmena v organizácií by ovplyvnila aj dianie v 2. lige tým, že by z tejto súťaže už nevypadávali štyri, ale len dva tímy.
 
Tretie ligy budú dve: Bratislava – stred a východ - stred. Vo „východostrednej“ skupine bude 16 účastníkov a miestenku v nej má 10 účastníkov z východu. Ostatní treťoligisti „zostúpia“ do 4. ligy. Obe tretie ligy bude riadiť SFZ a tak sa najvyššou regionálnou súťažou stane práve liga štvrtá. Tá bude na východe len jedna so 16 mužstvami.
 
To vyžaduje, ak si chcú kluby zachovať štvrtoligovú príslušnosť, umiestniť sa v tabuľke súčasnej 4. ligy na popredných miestach. Pod ňou budú dve piate ligy a päť šiestych, aby pomenovanie súťaží korešpondovalo s ich skutočnou úrovňou.
 
Reorganizácia sa za súčasnej situácie stáva veľkým otáznikom
 
Inovované predpisy dovoľujú stanoviť poradie, postupujúcich a vypadávajúcich už po odohratí polovice zápasov. Aj to sa však začína, vzhľadom na to, že situáciu s pandémiou nevie nikto predpovedať, javiť ako problém.
 
Dve najvyššie profesionálne súťaže sa hrajú. Mužstvá mohli trénovať a jarná časť sa s veľkou pravdepodobnosťou rozbehne podľa inovovaného rozpisu. V prvej lige je 12 mužstiev. Tie majú na konte 14 zápasov a už o niekoľko dní nastúpia k zápasu pätnástemu.
 
 
Relatívne dobre to vyzerá aj v lige druhej. Jej 15 účastníkov má na konte 14 zápasov (teda polovicu) a už v sobotu 13. januára nastúpia k zápasu pätnástemu.
 
V tretej lige východ účinkuje 16 klubov. Doteraz hrali 10 až 12 zápasov. Už v najbližších dňoch mala pôvodne súťaž pokračovať aj s využitím umelých trávnikov, používanie ktorých by dotoval zväz. V kluboch sa však netrénuje a dohrávka jesene i začiatok jarnej časti je v nedohľadne.
 
Rovnaká situácia je aj vo 4. a 5. lige. Ničím sa nelíši ani v okresných súťažiach.
 
Zaujímavá je aj situácia v 1. lige žien
 
Tá má 10 účastníkov. Doteraz hrali 5-7 zápasov. Dohrávať sa malo koncom januára, čo sa samozrejme nestalo. Družstvá netrénujú a pokračovanie súťaže je veľkým otáznikom V hre je nielen titul Majsteriek Slovenska a víťaziek Slovenského pohára, ale najmä účasť v Lige majstrov. V minulom súťažnom ročníku ju na základe nespravodlivého administratívneho rozhodnutia SFZ hrali dievčatá Slovana Bratislava.
 
S tým, že by sa malo reorganizovať po absolvovaní polovice zápasov, vo väčšine nesúhlasia hráči, tréneri ani funkcionári dotknutých mužstiev.
 
Bola by určite nespravodlivá a úvahy o jej neuskutočnení priznávajú aj vysokí funkcionári regionálnych zväzov. K tomu či a kedy a či vôbec sa začne hrať aj v 3. lige a nižšie sa dnes nikto vyjadriť nevie.
 
Nikto si nechce pripustiť scenár z minulej sezóny, keď sa súťaže jednoducho nedohrali. Aj táto možnosť tu však je a s pribúdajúcimi dňami a dianím okolo nás sa začína javiť ako reálna.
(16:02, P. Cingel)
Diskusia
Pridať komentár