Hrdo a priamo z Bardejova: Divadelník telom a dušou, ktorý vyrába kvalitné hudobné nástroje

8163x
01. Február 2021
Koncept Grunt Guitars
Svoj prvý nástroj vyrobil, keď mal 14 rokov 
 
Dnes to bude o pohľadoch do dielne. Nie však do tej divadelnej, ktorá prislúcha Martinovi Juríčkovi rovnako, ako tá remeselná. Zasvätíme vás do tajov originálneho konceptu, poctivej ručnej práce a procesu, ktorý sa nemeria na hodiny, ale na roky. Príbeh hudobných nástrojov z Martinovej výroby začína v srdci okolitých lesov a svoje ďalšie kapitoly píše u spokojných majiteľov.
 
Veľa Bardejovčanov vás pozná ako aktívneho herca Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Vo svojom portfóliu však máte aj zaujímavý projekt Grunt Guitars. Mohli by sme Bardejovčanom priblížiť, o čo ide?
 
Vyrábam elektrické gitary, basgitary a kachóny. Fascinuje ma myšlienka spracúvať drevo na mieste, kde vyrástlo a kde som vyrástol aj ja. Preto má každý nástroj na viditeľnom mieste označenie PROUDLY MADE IN BARDEJOV SLOVAK REPUBLIC. Zistil som, že tie najkvalitnejšie drevá rastú priamo v mojom okolí, v lesoch, ktoré mám schodené. Ba dokonca, že ich kvalita je taká vysoká, až sú svetovými výrobcami hudobných nástrojov veľmi vyhľadávané.
 
Naučil som sa ich rozpoznať a začal som kupovať prvé kmene (rok 2010, stredná škola), z ktorých v súčasnosti už aj vyrábam. Vyberiem drevo v guľatine, na píle mi ho pod mojim dohľadom narežú presne podľa mojich predstáv, nasleduje dlhodobé prírodné sušenie a samotná príprava na výrobu. Celá výroba prebieha v našej dielni – od hrubých prác, cez povrchovú úpravu a výrobu snímačov po finálne nastavenie, naladenie a vloženie do originálneho puzdra, ktoré je taktiež vyrobené v Bardejove.
 
Kedy sa u Martina Juríčka zrodila myšlienka začať vyrábať hudobné nástroje?
 
Môj prvý nástroj som vyrobil v roku 2007, mal som vtedy 14 rokov, bola to bassgitara. Môj dedko bol celý život šikovný stolár a viedol dielňu na výrobu zákazkového nábytku. Otec vyštudoval drevárske inžinierstvo a neskôr prebral dielňu, v ktorej aj mňa odmalička viedol k práci s drevom. Popri povinnej jazde mi vždy nechával aj priestor na vlastnú realizáciu.
 
Krabičky, buxičky, lietadlá, šarkany, lopáre a varešky pre mamku, jednoduché rezby. Toto všetko vo mne vytvorilo pevný základ pre náročnú výrobu hudobných nástrojov. Začal som hrať na basgitare a napadlo mi, že by som si mohol skúsiť jednu pre seba vyrobiť. Vyrastal som v saleziánskom prostredí, kde to žilo hudbou a hrávalo tam mnoho šikovných hudobníkov, od ktorých som mohol dostávať spätnú väzbu. Vždy, keď som niečo nové vyrobil (či už to bola basa, gitara alebo kachón), dal som im to vyskúšať.
 
Postupne sa pridávali drobné opravy, servisy, nastavenia a aj prvé zákazkové gitary. Všetko, čo sa podarilo zarobiť, som spravidla hneď investoval do kvalitného hardvéru. Mal som výborný odrazový mostík, ktorým bol rodinný sklad dreva, s veľkým množstvom starého vyzretého materiálu, sušeného aj 40 rokov. Pomaly som sa začal ponárať hlbšie do tajov výroby a získavať informácie ohľadom materiálov a hlavne dreva.
 
„Čistý čas výroby jedného nástroja je cca 80 hodín, avšak čas od zháňania surovín až po samotné odovzdanie hotového nástroja sa v mojej dielni meria na roky.“
 
 
Ako vyzerala vaša prvotina?
 
Dodnes ju mám doma. Z remeselného hľadiska je to „dokonalá prvotina“ (smiech), kopec chýb. Po zvukovej stránke je však celkom dobrá, lebo som ju vyrábal s obrovskou láskou, veľkým nasadením a z kvalitného dreva.
 
S obrovskou láskou, veľkým nasadením a z kvalitného dreva robím dodnes a veľmi ma to napĺňa. Samozrejme, v súčasnosti používam ešte kvalitnejšie drevá a verím že aj po remeselnej stránke sú moje nástroje omnoho dokonalejšie.
 
Kto všetko stojí za konceptom Grunt Guitars? Predpokladám, že jeden človek nestíha zastávať všetky potrebné funkcie.
 
Spolupracujete aj s inými šikovnými Bardejovčanmi, prípadne ľuďmi z východného Slovenska? Za značkou a rovnako aj celou produkciou stojím sám. Mám však okolo seba okruh ľudí, ktorí sú majstri vo svojom fachu, plne im dôverujem a využívam ich externé služby.
 
Takto spolupracujem s Dominikom Fottom v oblasti marketingu a reklamy, Milanom Mazárom v oblasti vývoja, výroby a montáže snímačov, Macom Beňom v oblasti CNC výpalu a výroby drobných súčiastok v malých sériách, Martinom Žarnayom v oblasti CNC kovoobrábania. Musím spomenúť aj reklamky Lucasart a LimeArt, ktoré so mnou majú trpezlivosť a sú ochotné spĺňať moje neštandardné požiadavky.
 
Všetci títo páni sú mladí a produktívni Bardejovčania, ktorí sa rozhodli svoj potenciál a skúsenosti rozvíjať v Bardejove. Z mojej strany veľká vďaka.
 
„Nástroje a ich výroba sú pre mňa niečím veľmi zdravým a vlastným.“
 
A čo tieto zvláštne covidové (ne)časy? Zasiahla pandémia nejakým spôsobom aj do vašej výroby?
 
Jasné, trávim menej času v divadle a viac času v dielni. Som veľmi vďačný za to, že aj počas covidu majú ľudia záujem o moje služby. Ak by tomu tak nebolo, musel by som riešiť vážny finančný problém. Teraz je čas na to, aby si dali konečne zoservisovať a nastaviť nástroje, na čo pri „bežnej prevádzke“ nemajú čas. A keďže mám aj nejakú tú zákazku na výrobu nového nástroja, nemôžem sa sťažovať.
 
Koľko času zaberie výroba jedného nástroja? Myslím, od zháňania surovín až po finálne odovzdanie produktu.
 
Čistý čas výroby jedného nástroja je cca 80 hodín, avšak čas od zháňania surovín až po samotné odovzdanie hotového nástroja sa v mojej dielni meria na roky. Prírodnému sušeniu a vyzrievaniu dreva venujem minimálne 6 rokov. Nasleduje trojmesačná aklimatizácia a po nej samotná výroba, ktorá z hľadiska dodržania časových postupov trvá cca 3 mesiace.
 
 
 
Doba umelej inteligencie, sociálnych sietí, detí za displejmi je protipólom toho, že sa človek zavrie do svojej dielničky a v podstate zanecháva hmatateľný odkaz ďalšej generácii. Vnímate to aj ako nejaký únik z reality, pri ktorom dokážete istým spôsobom zrelaxovať?
 
Nenazval by som to únikom z reality. Nástroje a ich výroba sú mojou realitou. Zároveň sú mojou vášňou a verím, že aj poslaním. Sú pre mňa niečím veľmi zdravým a vlastným. Kto si však myslí, že výroba kvalitných hudobných nástrojov je spojená s relaxom, že je to práca bez stresu a námahy, dielňa plná pokoja a tvorivej atmosféry, je na veľkom omyle. Napriek tomu túto prácu milujem.
 
Kde vás momentálne ľudia môžu nájsť?
 
Na mojom oficiálnom webe gruntguitars.com sú recenzie, nahrávky, videá, niečo o nás, a v neposlednom rade aj pekné fotky nástrojov a e-shop. Myslím, že tam sa toho dozviete z prvej ruky úplne najviac. Rovnako môžete sledovať aj moju FB stránku Grunt Guitars, kde pravidelne pridávam novinky z dielne. V Bardejovskej Novej Vsi som si zariadil malý improvizovaný showroom, kde sa po telefonickej dohode dajú všetky nástroje vyskúšať. Všetky potrebné kontakty nájdete tu.
 
Produkt, na ktorý ste boli osobne najviac hrdý?
 
Nemám taký. Väčšinou je to nástroj, ktorý práve dokončujem.
 
Máte vo výrobe nejaký nesplnený sen/cieľ, ktorý by ste ešte chceli dosiahnuť?
 
Chcem vyrábať 60 – 80 gitár ročne a veľmi by som sa chcel dostať na výstavu NAMM v USA a Musikmesse vo Frankfurte.
 
Ďakujeme za rozhovor! 
(14:22, Z. Šinaľová)
 
Diskusia
Pridať komentár