Pandemická komisia rozhodla: Prísnejší COVID automat a návrat detí do škôl

2153x
03. Február 2021
Pravidelné testovanie
Do lavíc by mohli zasadnúť aj niektorí pretestovaní stredoškoláci
 
V pondelok 8. februára by sa mohli otvoriť materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Podmienkou by však bolo pretestovanie rodičov týchto detí. Test rodičov mladších detí či žiakov končiacich ročníkov by nemal byť starší ako sedem dní.
 
Po utorkovom zasadnutí pandemickej komisie minister zdravotníctva Marek Krajčí avizoval, že má dôjsť aj k sprísneniu COVID automatu.
 
Do lavíc by mohli zasadnúť aj pretestovaní žiaci končiacich ročníkov stredných odborných škôl a odborných učilíšť. Konzílium takisto odporúčalo, aby sa letná prax študentov prvých až štvrtých ročníkov lekárskych fakúlt a zdravotníckych odborov vykonávala už počas semestra.
 
Situácia sa nezlepšuje kvôli mutáciám vírusu. Pandemická komisia bude hodnotiť aj stav na hraniciach. Podľa Krajčího je momentálne najviac nebezpečná hranica s Českou republikou. Zatvorenie hraníc ale bude závisieť od toho, ako rozhodne vláda.
 
Prísnejšie opatrenia na hranici s Rakúskom
 
Rakúsko sprísňuje podmienky vstupu do krajiny. Zavádza povinné testovanie a registráciu aj pre pravidelných pendlerov. Pendleri sa budú musieť raz týždenne podrobiť testu na koronavírus a vyplniť online formulár na webstránke rakúskej vlády.
 
Rakúšania zároveň predĺžia kontroly na hraniciach so Slovenskom a Českom. Pendleri sú aktuálne povinní pri príchode na územie SR preukázať sa negatívnym antigénovým alebo PCR testom na ochorenie COVID-19. Test nesmie byť starší ako 14 dní.
 
Podľa informácii z ministerstva zdravotníctva sa zavádza tzv. tmavo červená – vysoko riziková – kategória krajín, do ktorej bude patriť od 5. februára aj Slovensko.
 
Každý cestujúci do ČR, ktorý počas uplynulých 14 dní strávil viac ako 12 hodín v tmavo červenej – vysoko rizikovej krajine je povinný:
 
1. pred vstupom do ČR vyplniť príjazdový formulár, vzdialeným prístupom ho poslať príslušnej krajskej hygienickej stanici a predložiť doklad o jeho vyplnení na vyžiadanie pri hraničnej alebo pobytovej kontrole,
2. pred vstupom do ČR disponovať písomným potvrdením akreditovaného laboratória o negatívnom výsledku RT-PCR testu, nie starší ako 48 hodín,
3. následne vykonať druhý RT-PCR test (na vlastné náklady) v ČR najskôr päť dní od vstupu. Výsledok druhého RT- PCR testu je potrebné predložiť krajskej hygienickej stanici príslušnej podľa miesta pobytu (študenti aj škole a zamestnanci zamestnávateľovi),
4. do predloženia druhého negatívneho výsledku RT PCR testu je nutná samoizolácia (domáca karanténa),
5. po dobu 10 dní od príchodu do ČR všade okrem domova nosiť respirátor aspoň triedy FFP2, KN95, N95, P2, DS alebo rúško, a to aj po negatívnom výsledku druhého RT PCR testu.
(9:30, red)
Diskusia
Pridať komentár