Začalo sa sčítavanie obyvateľstva, prvýkrát je plne elektronické

963x
15. Február 2021
Ak sa nesčítate, obec za vás môže dostať pokutu
Za sčítanie neplnoletých osôb zodpovedá rodič
 
Na Slovensku sa dnešným dňom začalo sčítavanie obyvateľstva. Naposledy sa uskutočnilo pred desiatimi rokmi. Prvýkrát vo svojej histórii je založené na kombinácii už existujúcich údajov s údajmi od obyvateľov a je plne elektronické.
 
Obyvateľ sa sčíta sám, elektronický formulár môže vyplniť do konca marca. Kto má s elektronickým sčítaním problém, môže sa sčítať neskôr. Podľa informácií zo Štatistického úradu SR na webe scitanie.sk bude asistované sčítanie od apríla do konca októbra.
 
Elektronický formulár nájdete priamo na webovej stránke scitanie.sk, alebo sa môžete sčítať prostredníctvom mobilnej aplikácie na to určenej. V prípade, že si nebudete vedieť poradiť, môžete kontaktovať linku na telefónnom čísle 02 20 92 49 19. Pomôžu vám aj priamo v obci, či na stránke Štatistického úradu pre sčítanie v časti najčastejšie otázky.
 
Povinné sčítanie
 
Sčítanie Slovákov je povinné v súlade so zákonom o sčítaní. Sčítať sa má každý, kto má na území krajiny trvalý, prechodný či tolerovaný pobyt. Za sčítanie neplnoletých osôb zodpovedá samotný rodič.
 
Zákon definuje aj sankcie za nesplnenie si zákonnej povinnosti sčítať sa. Obec môže podľa dostupných informácií uložiť pokutu vo výške od 25 do 250 eur. Sčítanie obyvateľov je jednou z dvoch etáp Sčítania obyvateľov domov a bytov 2021. Prvá etapa - sčítanie domov a bytov trvala od 1. júna 2020 do 12. februára 2021. Vykonávali ju mestá a obce v spolupráci so Štatistickým úradom SR.
 
Kontaktní asistenti
 
Ak sa obyvateľ nemôže či nevie sčítať sám, alebo s pomocou svojich blízkych, môže využiť asistované sčítanie. Buď navštívi kontaktné miesto, ktoré zriadila obec, kde ho sčíta stacionárny asistent, alebo môže telefonicky požiadať o mobilného asistenta, ktorý ho navštívi doma a sčíta ho.
 
Na webovú stránku sa prihlásite svojím rodným číslom, prípadne elektronickým občianskym. Celý proces vám nezaberie viac ako 10 – 15 minút. Pri vypĺňaní elektronického formulára budete odpovedať na 14 otázok. Týkajú sa miesta pobytu, rodiny, vzdelania, zamestnania, národnosti i náboženstva. Zachovaná ostane aj otázka týkajúca sa druhej národnosti.
 
Všetky údaje, ktoré obyvateľ uvedie, sa musia vzťahovať k rozhodujúcemu okamihu sčítania, ktorým je polnoc z 31. decembra 2020 na 1. januára 2021. Formuláre, ako aj vysvetlivky nájdete v slovenskom jazyku aj v jazyku národnostných menšín (maďarčine, rómčine, ukrajinčine, rusínskom jazyku), v nemčine, angličtine a aj francúzštine.
 
Prvé základné výsledky sčítania chce mať Štatistický úrad SR k dispozícii už v roku sčítania, všetko ale závisí to od pandemickej situácie.
(13:23, red)
Diskusia
Pridať komentár