Letisko Svidník bude partnerom v medzinárodnom projekte

472x
16. Február 2021
Štyri krajiny, štyri letiská
Strategické letisko Slovenska 
 
Počas uplynulého týždňa podpísala primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová spolu s riaditeľom Regionálnej Inovačnej Agentúry v Košiciach Vladimírom Chlebom a rektorom Technickej univerzity v Košiciach Stanislavom Kmeťom memorandum o spolupráci na medzinárodnom projekte.
 
Projekt Carpathian Small Aviation bol schválený na obdobie v rámci programu HUSKROUA – ide o projekt štyroch letísk – letiska v Nyiregyhaze v Maďarsku, letiska v Satu Mare v Rumunsku, letiska v ukrajinskom Užhorode a letiska vo Svidníku. Hodnota projektu je takmer 148 000 eur a trvanie projektu 24 mesiacov.
 
Letisko Svidník má v regióne východného Slovenska významné postavenie. Patrí medzi štyri regionálne vnútroštátne letiská východného Slovenska, pričom je jediné, ktoré má spevnenú asfaltovú vzletovú a pristávaciu dráhu s väčšou dĺžkou a šírkou ako je bežné v tejto triede letísk na Slovensku.
 
"Hlavným cieľom projektu je zviditeľniť turistické, obchodné, vzdelávacie a investičné možnosti jednotlivých regiónov, vytvoriť marketingové aktivity, ktoré budú prezentovať regióny v celej EÚ aj vo všetkých zúčastnených krajinách. Výstupmi projektu budú spoločné aktivity – výcvik pilotov, prezentácia letiska a celého regiónu, propagačné materiály a v neposlednom rade poplatky za využívanie letiska. Potenciál tohto projektu je však v možnostiach ďalších projektov, ktoré budú smerované na dobudovanie infraštruktúry letísk, čo je pre letisko vo Svidníku veľmi dôležité," uviedla primátorka Svidníka Marcela Ivančová.
 
Služby letiska
 
Na letisku má verejnosť možnosť vyskúšať si let lietadlom alebo motorovým rogalom formou zážitkových letov. Tiež sa tu pravidelne koná aj viacdňové sústredenie parašutistov, s ktorými si verejnosť môže vyskúšať tandemový zoskok z lietadla. Aeroklub Duklianskych hrdinov Svidník tiež sprostredkováva a organizuje na letisku Svidník výcvik záujemcov o licenciu súkromného pilota PPL(A) na kategórie lietadiel SEP(L), ďalej tiež o licenciu pilota ultraľahkých lietadiel ULL ako aj licenciu pilota motorových závesných klzákov (motorových rogál) MZK.
 
Piloti a posádky lietadiel, ktoré navštívia letisko Svidník, majú po pristáti možnosť občerstviť sa ako aj ubytovať sa v obmedzenom počte. K dispozícii je aj Briefingová miestnosť s prístupom k počítaču s pripojením na wifi, tlačiarni a aktuálnym leteckým informáciám. Možnosti hangárovania a tankovania sú obmedzené a je nutné ich dohodnúť vopred.
(9:10, svidnik.sk)
Diskusia
Pridať komentár