Počet čiernych okresov stúpol, Bardejov zatiaľ ostáva v druhom rizikovom stupni

3196x
17. Február 2021
Zhodnotenie aktuálnej situácie
Podľa celonárodných kritérií je celé Slovensko v čiernej fáze 
 
Včerajšia tlačová konferencia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího priniesla nové skutočnosti. Ako informoval, počet čiernych okresov stúpol na číslo 19. Bardejov ostáva v červenom stupni varovania. ​
 
Nové rozdelenie okresov platí od 22. februára 2021. Podľa dostupných informácií sa celkovo 19 okresov dostalo do čiernej farby, 50 okresov je bordovej farby a 10 okresov je červených.
 
V druhom, červenom stupni varovania, sa nachádza desať okresov, medzi nimi je aj Bardejov, takisto Čadca, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Poltár, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník.
 
Krajčí na tlačovej konferencii tiež oznámil, že priemerný počet úmrtí stúpol na 108, reprodukčné číslo sa tak pohybuje okolo 1 a 1,1.
 
Pozitívny efekt očkovania
 
Minister zároveň podotkol, že sa začal prejavovať už aj pozitívny efekt očkovania. Počet pacientov vo vekových kategóriách 91 - 80 rokov a 80 - 71 rokov klesá. Do práce sa vďaka očkovaniu vracia viac zdravotníkov, ktorých zaočkovali v prvej vlne.
 
Vláda sa snaží pre Slovensko vyrokovať viac vakcín vzhľadom na to, že dodávky pre Európu meškajú. Do úvahy by pripadala aj ruská vakcína Sputnik V, ktorú však Európska lieková agentúra ešte neodobrila. Očkovať by sa ňou mohlo začať až po tom, keby sa preukázalo, že je naozaj bezpečná.
(9:20, red, MZ SR)
Diskusia
Pridať komentár