VIDEO | Bardejovské cirkvi vstúpili do pôstneho obdobia

1023x
18. Február 2021
Príprava na Veľkú noc bude znovu sústredená v domácnostiach
Pozrite si videoreportáž 
 
Popolcovou stredou začali pôstne obdobie nielen veriaci Rímskokatolíckej cirkvi, ale aj členovia Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Gréckokatolíci vstúpili do Veľkého pôstu o dva dni skôr. Síce sa zvyklosti späté s týmto obdobím u jednotlivých cirkví líšia, podstata ostáva rovnaká. Obzvlášť v tomto pandemickom nečase, v ktorom sa nachádzame už takmer rok.
 
„Možno by nám mohlo teraz napadnúť, že od čoho sa máme postiť, keď nám už všetko zobrali. Stretávať sa nemôžeme, nemôžeme chodiť do školy, máločo môžeme robiť, čo ešte si máme vziať. Myslím, že práve z tej prorokovej výzvy je zjavné to, že pôst je o tom, aby sme boli bližšie k Bohu,“ uviedol Marek Pančura, SDB.
 
Znak popola 
 
Rímskokatolíci sú za bežných okolností na bohoslužbe Popolcovej stredy symbolicky poznačení znakom popola, v evanjelických cirkevných zboroch sa na službách Božích schádzajú až v prvú pôstnu nedeľu.
 
„Vyvrcholením pôstneho týždňa potom je taká zvláštna pozvánka k Večeri Pánovej. V našej cirkvi nemáme Večeru Pánovu a prijímanie každú nedeľu, ale raz do mesiaca to zvykneme. V pôste je to pozvanie o to intenzívnejšie a tam pristúpia ľudia viackrát ku stolu Pánovmu,“ priblížil zborový farár ECAV Ján Velebír.
 
Pôstnych dní je viac 
 
Síce sú veriaci zvyknutí na štyridsiatkovú symboliku, pôstnych dní je v skutočnosti viac.
 
„Od popolcovej stredy do zeleného štvrtku je tých dní vlastne 46. Pretože na Zelený štvrtok, kedy už podvečer začína posvätné triduum, tak tam končí samotné pôstne obdobie a je to 46 dní. Pôstne nedele sa do pôstneho obdobia však nezapočítavajú, takže preto je to vo finále 40 dní,“ uviedol dekan Marek Kreheľ Rímskokatolíckej farnosti sv. Egídia.
 
Sviatky opäť najmä v domácnostiach 
 
Príprava na tohtoročné veľkonočné sviatky bude aj tento rok pravdepodobne sústredená do domácich príbytkov, no môže byť o to intenzívnejšia.
 
„Berme to ako takú výzvu, ako možnosť prežiť niečo nové. Keď sa to nedá ináč, tak ako sme boli zvyknutí, využime všetko najlepšie, aby sme prežili ten pôst vo svojom srdci do hĺbky a zároveň so svojou rodinou,“ doplnil Velebír.
 
„Tam, kde nastane úplné ticho, prirodzene začne rozprávať iný hlas – a to je hlas ľudského svedomia, vnútra. A práve o tom mám byť ten pôst. Nechať zaznieť ten vnútorný hlas, ktorý nás pobáda k tej premene ľudského zmýšľania,“ uzavrel kaplán Farnosti sv. Egídia Peter Jano.
(16:02, red) 
Diskusia
Pridať komentár