Bardejov patrí k lepším covidovým okresom, očkovanie sa opäť rozbieha

2496x
19. Február 2021
Na umelej pľúcnej ventilácii sú štyria pacienti
V Bardejove budú očkovať už aj vakcínami od spoločnosti AstraZeneca 
 
Po avizovaných problémoch s dodávkami vakcín od spoločnosti Pfizer má bardejovská nemocnica dobré správy. Dorazili ďalšie očkovacie látky, zaočkovať by sa tak mohli ďalší občania.
 
NsP Sv. Jakuba, n.o., Bardejov disponuje tromi vakcinačnými centrami. Vakcinačné centrum 1 je pre občanov okresu Bardejov, vo Vakcinačnom centre 2 očkujú zdravotnícky personál nemocnice a Vakcinačné centrum 3 je vlastne mobilná odberová jednotka, ktorá pomáha vakcinovať v prvom rade DSS v okrese Bardejov, ale aj v širšom regióne.
 
Doposiaľ podali 3500 vakcín, z toho 2800 bolo prvovakcín a 700 revakcinácií. Nemocnica zatiaľ očkovala očkovacou látkou od firmy Pfizer. Výhodou nemocnice je, že ju zaradili k mrazovým reťazcom. „To znamená, že sa u nás uskladňujú vakcíny v takzvaných pizza boxoch do - 80,5 °C a od nás potom vakcíny putujú do okolitých i vzdialených nemocníc,“ uviedol riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Nemocnica riešila v posledných dňoch problém s nedostatkom vakcín od spoločnosti Pfizer, ktorý zaznamenali aj v okolitých krajinách. Nemocnica síce má v zásobách vakcíny, ale tie musia podľa pokynov štátu ostať v zásobe. O ich ďalšom osude rozhoduje štát.
 
Nové očkovacie termíny 
 
Pozitívom je, že počas tretieho februárového týždňa dorazili do nemocnice ďalšie dávky vakcín. Ministerstvo zdravotníctva preto otvorilo možnosť prihlasovať sa na ďalšie termíny očkovania, ktoré boli na čas pozastavené.
 
„My nevieme otvárať možnosť, aby sa ľudia mohli očkovať, je to len v kompetencii ministerstva zdravotníctva. My môžeme použiť len tie vakcíny, ktoré dostaneme. Nedajú sa kúpiť ani zapožičať. Okolité nemocnice ich môžu od nás dostať len na základe rozhodnutia ministerstva zdravotníctva,“ dodal Petko.
 
Vakcinačné centrum bardejovskej nemocnice sa v uplynulých dňoch stalo centrom aj pre vakcináciu očkovacou látkou od spoločnosti AstraZeneca.
 
Povinnosť testovania 
 
Pri očkovaní sa musíte v bardejovskej nemocnici preukázať antigénovým testom nie starším ako sedem dní. Nemocnica to vníma ako mimoriadne dôležité aj napriek osobnej nespokojnosti niektorých jednotlivcov. „Mali sme už 5 občanov, ktorí prišli na očkovanie a náhodne sa zistilo, že sú pozitívni. Kto si vezme na zodpovednosť občana, ktorý dostane vakcínu a má COVID. Vôbec nevieme, aká by mohla byť reakcia. Potrebujeme samozrejme chrániť aj našich zdravotníckych pracovníkov, pretože keď sa nakazia, kto bude očkovať,“ doplnil riaditeľ nemocnice.
 
„Situácia v nemocnici je vždy obrazom daného okresu a regiónu. Tento región patrí momentálne medzi tie výrazne lepšie. Svoje sme si užili v októbri, keď tú bola situácia najhoršia. Momentálne patríme medzi 10 najlepších okresov. Nepamätám si však ani jeden deň za posledné štyri mesiace, aby u nás niekto nebol na pľúcnej ventilácii.“ ozrejmil Petko. Aktuálne sú na umelej pľúcnej ventilácii v bardejovskej nemocnici 4 pacienti a 7 pacientov je na high-flow ventilácii.
(15:13, red)
Diskusia
Pridať komentár