Divadlo Jonáša Záborského prejde čiastočnou rekonštrukciou

396x
20. Február 2021
S prácami by sa mohlo začať o rok
V DJZ vymenia presklené výplne 
 
Po 30 rokoch vymení PSK presklenú časť novej budovy Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Zníži tak energetickú náročnosť budovy, zlepší tepelno-izolačné podmienky a zabráni tak prípadnému vypadnutiu, ktoré by mohol zraniť divákov alebo okoloidúcich.
 
Nová budova Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove prejde čiastočnou rekonštrukciou. Vymenia sa na nej presklené výplne vo vstupnej časti divadla, ktoré sú už značne poškodené. Okrem toho sa odstránia tepelné mosty, posilnia sa statické prvky. Taktiež dôjde k rekonštrukcii rozvodov kúrenia v podlahe okolo presklených častí, prípadne sa do niektorých častí fasády doplnia klimatizačné jednotky. Približne 30-ročné existujúce sklo už totiž stratilo aj požadované tepelno-fyzikálne vlastnosti.
 
Realizácia obvodového plášťa bude vyžadovať odstránenie časti travertínového obkladu, ktorý sa po realizácii nahradí tým istým materiálom. Rekonštrukciou sa vylepšia tepelné pomery v interiéri s finálnym úhrnom na strane šetrenia teplom a v horúcom lete bude naopak nová fasáda odolnejšia voči prehrievaniu. To znamená, že rekonštrukciou presklenej vstupnej časti budovy sa zníži energetická náročnosť a zlepšia sa tepelno-technické podmienky v priestoroch pre verejnosť.
 
Prešovský samosprávny kraj (PSK) predpokladá, že celá rekonštrukcia bude stáť 1,8 milióna eur. V súčasnosti prebieha rokovanie s projektantom na spracovanie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie, následne bude pripravené verejné obstarávanie na stavebné práce. Začiatok realizácie odhaduje župa na začiatok roka 2022.
 
Rekonštrukciu presklenej vstupnej časti budovy nového DJZ v Prešove schválili krajskí poslanci na svojom prvom tohtoročnom rokovaní (15.2.) v rámci piatich pripravovaných investičných akcií v predpokladanej hodnote nad jeden milión eur.
(15:30, L. Heilová)
Diskusia
Pridať komentár