VIDEO | Čo ste o Kružlove (ne)vedeli

3944x
21. Február 2021
Životná úroveň v obci Kružlov sa každým rokom zvyšuje, v obci pribudnú ďalšie nájomné byty
Pozrite si videoreportáž 
 
13 kilometrov od Bardejova, na rozhraní Ondavskej vrchoviny a Čergovského pohoria, nájdete malebnú obec Kružlov. Unikátnou ju nerobí len významná dopravná poloha, či bohatosť histórie, ale takisto rozvíjajúce sa projekty prítomnosti a vízie budúcnosti. Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja obce nestagnuje, práve naopak. Skvalitňuje život obyvateľov malebnej dedinky rok čo rok.
 
„Hneď prvý rok po nástupe, myslím, že to bolo v roku 2008, sa nám podarilo splynofikovať obec, ako aj všetky obecné budovy – obecný úrad, Dom služieb, Zdravotné stredisko, v minulom roku sme splynofikovali aj základnú školu,“ uviedol starosta obce Jozef Kmec.
 
Druhou dôležitou otázkou, ktorú počas svojho pôsobenia terajší starosta riešil, bolo efektívne využívanie eurofondov. Finančné prostriedky pomohli pri potrebnej rekonštrukcii Hasičskej zbrojnice.
 
„Tento projekt je pre nás veľmi významný, nakoľko našu obec skoro každý rok sužovali povodne - bolo tak v roku 2006, 2008, 2009 i v roku 2010. Preto sa naši dobrovoľní hasiči zameriavajú najmä na riešenie povodňovej situácie a povodňových škôd,“ ozrejmil starosta.
 
Bytová politika 
 
Kružlov sa výrazne angažuje aj pri riešení bytovej politiky, v obci by malo pribudnúť ďalších dvanásť nájomných bytov. Je o ne veľký záujem, s výstavbou by sa mohlo začať ešte tento rok.
 
„V rámci podpory bývania pre mladých, obec vytvorila novú lokalitu Šelepivky, kde sme dotiahli elektriku, vodu, plyn, kanalizáciu a asfaltovú cestu. Momentálne tam stojí 10 rodinných domov a ja pevne verím, že tá ulica sa bude naďalej rozrastať,“ vysvetlil Kmec.
 
 
Samospráva obce nezabudla ani na najstarších obyvateľov, pomocou Štátneho fondu rozvoja bývania sa v Kružlove podarilo vybudovať Centrum sociálnych služieb. Momentálne sa tam nachádza 24 lôžok a 12 bytov nižšieho štandardu.
 
„Toto považujem za veľmi výborný projekt, nakoľko to slúži pre celý región,“ podotkol Jozef Kmec.
 
Obnova telocvične 
 
Obec svojpomocne zrekonštruovala aj základnú školu, v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom chystá aj obnovu telocvične. Deti môžu využívať viacero typov ihrísk.
 
„Postavili sme v obci multifunkčné ihrisko, ktoré slúži všetkým obyvateľom aj návštevníkom. Postavili sme ho tiež cez Výzvu pre región s pomocou Prešovského samosprávneho kraja. Išlo o výzvu 50 na 50 – 50 percent investuje obec, ďalších 50 zase VÚC,“ ozrejmil Jaroslav Kmec.
 
V obci momentálne pracujú na revitalizácii Zdravotného strediska. Zdravotná starostlivosť sa bude rozširovať, prerábkou prejde aj budova.
 
„V budove vznikne nový výťah, nové schodište, bude komplet prerábka fasády a strechy. Plánujeme doplniť aj ďalších lekárov,“ opísal starosta obce.
 
Významné firmy v obci 
 
V Kružlove nájdete aj viacero významných firiem, ktoré zamestnávajú ľudí nielen z obce, ale aj zo širokého okolia.
 
„Je to napríklad firma FLAMEshoes, ktorá sa venuje výrobe gumenej obuvi, potom je tu firma Strojárne SK, ktorá je zameraná na strojársku výrobu. V areáli firmy, kde je teraz strojárska výroba, sa v 19. storočí spracovávala železná ruda. Neskôr v tomto areáli vznikla skláreň, ktorá bola významná tým, že vyrábala brúsené sklo a všelijaké sklárske výrobky, ktoré putovali do zahraničia,“ zakončil starosta obce.
 
Kružlov sa môže pochváliť vlastnou čističkou odpadových vôd, v rámci regenerácie obce sa im taktiež podarilo obnoviť chodníky, parkoviská, parky, autobusové zastávky či zrekonštruovať most.
(18:43, red)
Diskusia
Pridať komentár