GYMOŠ: Vyučovanie nemeckého jazyka

46x
15. Máj 2015

GYMOŠ: Vyučovanie nemeckého jazyka 

GYMOŠ logo.jpg

Od dnešného dňa (15.5.2015) vám aj na spravodajskom webe www.ahojbardejov.sk budeme prinášať  niektoré články, ktoré vydal najlepší stredoškolský časopis na Slovensku – GYMOŠ zo Spojenej školy Juraja Henischa.  Časopis prináša aktuálne reportáže nielen z prostredia školy, ale aj z celého okresu Bardejov.  Nakoľko redakčná rada Gymoša prednedávnom vyhrala cenu  Zlaté Štúrovo pero, zaslúži si, aby si ich články prečítali nielen študenti a pedagógovia Spojenej školy J. Henischa, ale aj široká verejnosť. Články budete môcť nájsť v pozmenenej rubrike – Blog/GYMOŠ.

V prvom článku prinášame reportáž o vyučovaní cudzieho jazyka na Spojenej škole J. Henischa. 

 

Mnoho škôl ešte stále uprednostňuje tradičné formy vyučovania. Že sa to dá aj inak, dokazujú učitelia nemeckého jazyka.

ucitelka.jpg Učenie cudzieho jazyka dáva študentom možnosť vstúpiť do mentality a chápania iných kultúr. V dnešnom svete, kde sú národy a ľudia stále viac závislí jeden na druhom dodávkami tovaru či služieb a zamestnaní, riešením politických problémov, je pochopenie iných kultúr dôležité. „Angličtina sa stala bežnou výbavou Európana, akoby ďalšou gramotnosťou. Trochu v pozadí stoja iné jazyky. Ovládanie druhého jazyka je však akousi pridanou hodnotou,“ tvrdí učiteľka nemeckého jazyka Iveta Vaverčáková.

Samotné ovládanie nemeckého jazyka zvýši úroveň človeka na trhu práce. Ľahko sa ňou dokáže presadiť nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku, Nemecku či Švajčiarsku.

Na našej škole sa snažíme štúdium nemeckého jazyka zatraktívniť. Učenie by nemalo zahŕňať len časovanie, skloňovanie, stupňovanie, slovíčka a množstvo pravidiel, ale malo by vtiahnuť žiakov do krásy nemeckej kultúry a jej zvykov. Pod vedením učiteľky Ivety Vaverčákovej bolo zorganizovaných viacero zaujímavých akcií. Spolu so žiakmi nemeckého jazyka už niekoľkokrát navštívila mestá Viedeň a Bratislavu. Keďže obidve mestá patria k maturitným otázkam, žiaci môžu pri odpovedi čerpať aj z vlastných skúseností, spomienok, zážitkov a dojmov, nielen z prečítania nejakého textu.

K nezabudnuteľným spomienkam patrí aj týždenný pobyt strávený na našej partnerskej škole v nemeckom meste Rheda-Wiedenbrück, ktorého sa v roku 2009 spolu s učiteľkou Vaverčákovou zúčastnili piati žiaci školy. Počas pobytu boli študenti ubytovaní v nemeckých rodinách. Dopoludnia sa zúčastnili vyučovania a popoludní bol pre nich prichystaný vždy zaujímavý program. „Aj keď sa o Nemcoch hovorí, že sú chladní a odmeraní, vôbec sme z nich nemali taký dojem,“ spomína na tento výlet Iveta Vaverčáková. „Zástupca školy nás pozval k sebe na večeru a zoznámil nás so svojou rodinou. Aj rodina učiteľky, u ktorej sme bývali, nás milo prijala a pripravila miestne špeciality.“

Každoročnou tradíciou našej školy sa stala nemecká recitačná súťaž Literárny Weimar. V marci sa uskutočnil jej jedenásty ročník. Každý rok je venovaná inému autorovi, pričom na úvod súťaže je prednáška venovaná tomuto autorovi a prezentácia mesta Weimar. Tento rok bol venovaný Erichovi Maria Rilkemu.  Z triedneho kola na školské postúpia len tí najlepší, ktorí sú na konci súťaže odmenení vecnými cenami. Cieľom tejto súťaže je príjemným spôsobom sprostredkovať študentom aspoň časť nemeckej literatúry. „O názve súťaže rozhodli maturanti pred jedenástimi rokmi, keď sa táto tradícia začala,“ hovorí Vaverčáková na margo netradičného názvu. „Na výber mali dve možnosti, Goetheho pamätník a Literárny Weimar. Rozhodli sa pre Weimar, pretože to bolo malé mesto, ktoré zohralo veľmi významnú rolu v dejinách Nemecka a žili tu známe osobnosti, ako napríklad Johann Wolfgang Goethe či Friedrich Schiller.“

Viac-menej pravidelnou súčasťou vyučovania nemeckého jazyka na škole je príležitosť porozprávať sa s Nemkou Sandrou Gutreit, ktorá 1000398_610936345591370_114643890_n.jpg má rodičov pôvodom z Bardejova, a preto tu pravidelne prichádza. Počas posledného pobytu na Slovensku si opäť našla čas a porozprávala študentom nemčiny o svojich zážitkoch z  Kolína, Berlína a Švajčiarska.

Neučíme sa pre školu, ale pre život. Vďaka viacerým netradičným aktivitám sa študenti zdokonaľujú a rozširujú svoje znalosti v nemeckom jazyku. „Žiaci by mali využiť každú hodinu naplno. Za to, čo sa im teraz dostáva zadarmo, budú v budúcnosti platiť nemalé peniaze,“ skonštatovala Vaverčáková na záver. 

(14:15, N. Hnatková, foto: J. Bakajsa, na fotke je Sanda Gutreit - v rámci vyučovania pravidelne chodí medzi študentov školy)

 

Diskusia
Pridať komentár