Za rožky a chlieb si v budúcom roku priplatíme, ceny pečiva porastú

702x
23. Február 2021
Chýba pomoc od štátu
Pekári budú musieť požadovať zvýšenie odbytových cien 
 
Ceny pšenice lámu rekordy, pri kúpe pečiva budeme musieť budúci rok opäť siahnuť hlbšie do vrecka. Náklady na výrobu chleba, rožkov a ďalších pekárenských, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov výrazne ovplyvňujú svetové ceny pšenice. Tá v posledných mesiacoch láme rekordy.
 
Slovenskí pekári po tom, čo ich vláda vylúčila z akýchkoľvek pandemických pomocí, už nie sú schopní znášať rastúce náklady. Momentálne fungujú doslova na hrane. Ako uvádza výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský, pokiaľ hneď nezasiahne štát, ktorý sľuboval pomoc už pred vyše rokom, pekári budú musieť postupne otvárať dodávateľské zmluvy s obchodnými reťazcami a žiadať tak o zvýšenie odbytových cien.
 
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov spája výrobcov z celého Slovenska. Nachádza sa v ňom takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby pečiva i cukroviniek Slovákov i Sloveniek a zamestnávajú vyše 12 000 pracovníkov.
 
Ceny potravinárskej pšenice sa na európskych, ale aj amerických komoditných burzách začiatkom tohto roku podľa slov Lapšanského vyšplhali až na úroveň 235 USD za tonu. Ako dodáva, keď cena pšenice do konca februára neklesne pod 200 USD za tonu, výrobky zdražejú. Ich rast výrazne ovplyvnilo aj Rusko, od polovice februára totiž zvýšilo exportné clá na pšenicu. V navyšovaní ciel chce pokračovať minimálne do roku 2022.
(8:40,red)
Diskusia
Pridať komentár