Multisenzorická miestnosť SNOEZELEN v DSS DÚHA Bardejov

116x
18. Máj 2015

 Multisenzorická miestnosť SNOEZELEN v DSS DÚHA Bardejov

P1010087.JPG

 Miestnosť - nájdu v nej pokoj a pohodu

 

V minulých dňoch bola v DSS DÚHA Bardejov slávnostne otvorená rehabilitačno – terapeutická  miestnosť SNOEZELEN. Miestnosť bola zariadená vďaka sponzorskému daru 2 000,- € od fy Universal maklérsky dom a.s. . Na slávnostnom otvorení sa zúčastnila zástupkyňa fy Univerzál maklérsky dom a.s. p. Buranovská –  regionálna riaditeľka, za zriaďovateľa z PSK. p. Fuchsová s kolektívom, riaditelia a zamestnanci sociálnych zariadení okresu Bardejov, riaditeľka Spojenej školy Bardejov s doprovodom, rodičia prijímateľov sociálnej služby a zamestnanci DSS. P. Buranovská a p. Fuchsová prestrihnutím  pásky symbolicky dali  rehabilitačnú miestnosť do užívania.

Snoezelen je názov pre multisenzorickú miestnosť, ktorá poskytuje nádherné zmyslové zážitky pomocou technologických produktov, ktoré u človeka vyvolajú zmyslové odpovede a reakcie. V tejto miestnosti dochádza k produkcii pocitu pohody, spôsobuje uvoľnenie a relaxáciu. Tiež však aktivizuje a prebúdza zmysly, vyvoláva spomienky, organizuje človeka, riadi a zjednocuje  podnety, odbúrava strach a prináša istotu, znižuje agresivitu, sebapoškodzovanie a násilné správanie, redukuje stres a stereotypné správanie a má mnoho iných pozitívnych zmien prejavujúcich s v dennom živote prijímateľa sociálnej služby

Hlavným cieľom Snoezelenu je zlepšenie kvality života a rozvoj osobnosti predovšetkým u ľudí s postihnutím (napr. u ľudí s rôznou formou mentálneho postihnutia, s poruchami senzorickej integrácie a výrazným komunikačným deficitom). Snoezelen si vyžaduje upravené prostredie a špecifické vybavenie. Prebieha v špeciálne zriadenej miestnosti, v pokojnej a príjemnej atmosfére, kde sú zmysly stimulované hudbou, rozmanitými zvukmi, svetelnými efektmi, ľahkými vibráciami, masážami a jemnými pohybmi, príjemnými vôňami, možnosťou polohovania a bazálnej stimulácie na vodnom lôžku.    

Vďaka štedrému daru môžu prijímatelia sociálnej služby DSS DÚHA odteraz  naplno využívať pozitívne účinky tohto druhu terapie. K príjemnej atmosfére slávnostného otvorenia Snoezelenu prispeli aj ďalší sponzori.

Ešte raz  v mene všetkých prijímateľov sociálnej služby DSS DÚHA Bardejov všetkým sponzorom srdečne ďakujeme.

(13:25, M. Spišaková)

                                             

Diskusia
Pridať komentár