Nové RTG prístroje v Nemocnici s poliklinikou v Bardejove

510x
19. Máj 2015

Moderné digitálne RTG pracoviská už slúžia pacientom

 fotosotc_3294.JPG

Pribudli nové prístroje

 

V piatok 15. mája 2015 za účasti ministra zdravotníctva SR MUDr. Viliama Čisláka, zástupcu European Society of Radiology (ESR) Prof. MUDr. Borisa Brkljačiča, DrSc. (Chorvatsko), Ass. Prof. MUDr. Ištvana Battyániho, PhD, predsedu Maďarskej rádiologickej spoločnosti, Prof. MUDr. Vlastimila Váleka, Csc., MBH, predsedu Českej rádiologickej spoločnosti, Doc. MUDr. Vieri Lehotskej, PhD, predsedníčky Slovenskej rádiologickej spoločnosti a ďalších významných zahraničných a domácich osobnosti pracujúcich v odbore rádiológie, ale aj primátora Bardejova MUDr. Borisa Hanuščáka, prednostu OÚ v Bardejove Ing. Miroslava Bujdu, predsedu Správnej rady NsP Sv. Jakuba, n.o., Bardejov PhDr. Milana Brdárskeho, vedenia nemocnice, primárov a vedúcich pracovníkov bardejovskej nemocnice boli v bardejovskej nemocnici slávnostne otvorené nové pracoviská digitálnej skiagrafie.

Tieto pracoviská zaradili bardejovskú nemocnicu medzi nemocnice disponujúcich špičkovou rtg digitálnou technikou. A treba povedať, že už aj tento fakt v dnešnom, pre zdravotníctvo zložitom období, stojí za pozornosť.

Otvorením RTG pracovísk digitálnej skiagrafie (DR) I. a II. na Rádiologickom oddelení  NsP Sv. Jakuba, n.o., Bardejov sa bardejovská nemocnica zaradila medzi nemocnice pracujúce s bez filmovou technológiou. Doposiaľ boli v nemocnici digitalizované pracoviska výpočtovej tomografie (CT), magnetickej rezonancie (MR ), mamografické pracovisko (MMG) a prenosné RTG prístroje na operačných sálach.

Na RTG pracovisku I. bol nainštalovaný moderný rtg prístroj s priamou digitalizáciou Multix Fusion (Siemens), ktorý využíva zobrazovací systém Fluorospot Compact. Tento prístroj  bude v plnom rozsahu zabezpečovať základnú a špeciálnu skiagrafiu. Na RTG pracovisku II. je nainštalovaný rtg prístroj s nepriamou digitalizáciou AGFA DX – D 400 (Agfa), ktorý bol zvolený pre zabezpečenie rtg vyšetrení priamo pri lôžku ležiacich pacientov.

Tieto moderné prístroje v röntgenovej diagnostike, využívajú systém „bezfilmovej“ technológie, priamej aj nepriamej digitalizácie, ktorý umožňuje vykonať vyšetrenie oveľa rýchlejšie a spoľahlivejšie ako na klasických analógových rtg prístrojoch. Obraz je vysokej kvality a celý systém je veľmi úsporný, a to bez použitia akéhokoľvek spotrebného materiálu. Umožňuje totiž prehliadať, hodnotiť snímky okamžite po rtg vyšetrení, a to nielen na rádiologickom oddelení, ale aj na vyšetrenie indikujúch oddeleniach a ambulanciách. Snímky sa nemôžu stratiť. Sú archivované v digitálnej forme v systéme PACS, z ktorého sa dajú v nezmenenej kvalite kedykoľvek použiť.

Týmto sa v nemocnici zároveň odstránilo zdĺhavé vyvolávanie filmov, práce s toxickými chemikáliami, ale aj  náklady na zbavenie sa škodlivého odpadu. Digitalizácia  umožňuje výrazne znížiť priestor potrebný na uskladnenie tisícov snímok. Skrátila čas potrebný na vyšetrenie jedného pacienta, čím zvyšuje rentabilitu prístrojov. Najväčšou výhodou je však vyššia kvalita obrazu a možnosť následného počítačového spracovania - úprava jasu, kontrastu, inverzia, aplikácie rôznych filtrov, priame merania, subtrakciu a podobne. Snímka môže byť okamžite poslaná počítačovou sieťou kamkoľvek na svete a súčasne ju môže v tom istom čase prezerať ľubovoľný počet lekárov. Takisto kopírovanie nie je v digitalizovanej forme žiaden problém.

Celkové náklady na nové rtg pracoviská a vybavenie ďalších pracovísk prehliadacou a PC technikou boli vo výške 1 milióna €.

Prítomných hostí po nových pracoviskách sprievodným slovom sprevádzal primár RDG oddelenia MUDr. Andrej Havrilla. Slávnostnú atmosféru podporil svojím čarovným hlasom operný spevák Jaroroslav Dvorský.

Ako zdôraznil vo svojom príhovore minister zdravotníctva MUDr.Viliam Čislák a vo svojich príhovoroch sa s nim zhodli viacerí hostia i samotný riaditeľ bardejovskej nemocnice MUDr. Marián Petko, MPH „Je to ďalší kvalitatívny krok dopredu, ktorým bardejovská nemocnica potvrdzuje, že aj vlastnými silami a bez živelného zadlžovania nemocnice sa dá dosiahnuť rozvoj najmodernejšej zdravotníckej techniky a technológií a takto vytvárať predpoklady na zabezpečenie kvalitného poskytovania zdravotnej starostlivosti. A práve o to nám v zdravotníctve ide. Nie slová, ale iba konkrétne činy môžu priniesť zmeny, po ktorých všetci voláme.“

(14:10, J. Nagajda, nsp-bardejov.sk)

685
Diskusia
Pridať komentár