Východ Slovenska sa môže pochváliť svojou prvou regionálnou značkou

1407x
03. Marec 2021
Horný Šariš
Značku v rámci PSK predstavili aj Milanovi Majerskému  
 
Producenti z východného Slovenska sa môžu uchádzať o značku Horný Šariš. Označiť tak môžu svoje regionálne produkty, služby či podujatia. Ide vôbec o prvú takúto značku na východnom Slovensku.
 
Ako uviedla PR manažérka Národnej siete Miestnych akčných skupín (MAS) SR Veronika Fitzeková, regionálna značka Horný Šariš doplnila už existujúcu sieť, tú momentálne tvorí už 12 regionálnych značiek, ktoré majú jednotný logotyp a folklórny motív.
 
Koordinátorom tohto procesu je Sekčov – Topľa, o.z., ktoré má štatút miestnej akčnej skupiny. Spolupracujúcimi subjektami sú MAS TOPOĽA, MAS HORNÁ TOPĽA, Občianske združenie Dukla (MAS), MAS Horný Šariš – Minčol, Mikroregión Stredná Topľa a Kultúrne a turistické centrum Bardejov. Uvedené subjekty pôsobia na územiach, ktoré spolu tvoria územie Horného Šariša.
 
Logo značky oficiálne predstavili 1. marca na sociálnej sieti jeho tvorcovia. S predstavením loga zároveň vyhlásili aj prvú výzvu pre regionálnych producentov. Podľa slov Lenky Smetankovej z MAS Sekčov – Topľa musí certifikovaný produkt spĺňať štyri základné kritériá. Je jedinečný pre daný región, pochádza od miestneho výrobcu, využíva tradičné postupy a miestne zdroje, obsahuje podiel ručnej práce a musí byť šetrný k životnému prostrediu.
 
V hlavnej úlohe makovica
 
Podrobnú symboliku značky opísali na jej FB stránke. Základná symbolika značky je vyjadrená štylizovanou makovicou, ktorá jedinečným spôsobom vyčleňuje a charakterizuje región Horného Šariša, kde je tento symbol v tradíciách veľmi populárny. Na území Horného Šariša sa opakovane nachádza pomenovanie Makovica.
 
 
 
Napríklad Makovické panstvo v Zborove, známe prírodné kúpalisko v Nižnej Polianke, Makovické folklórne slávnosti vo Svidníku, svidnícka FS Makovica, bardejovská Makovická struna. Makovica predstavuje symbol, ktorý v sebe nesie asociácie tradícií, silných mravných hodnôt a pozitívneho vzťahu k životu: dedičstvo predkov, spomienky, detstvo, rozprávkovo, čarovno, rodinu, dedinu, ručnú prácu, ľudský um, duchovno, chrámy, modlitby, lásku, hrdosť na svoje korene, sady, lúky, polia, pestovateľstvo, vynaložené úsilie.
 
V architektúre hornošarišských drevených kostolíkov sú na vežičkách tzv. barokové makovice. V logotype je do symbolu makovice zakomponovaná aj linka výšivky z hornošarišského ľudového kroja ústiaca do basového kľúča, ktorý pripomína srdečnosť a súdržnosť. Hnedá farba nám pripomína rodnú zem ako symbol trvalej hodnoty a modrá, ako obľúbený odtieň hornošarišských ľudových krojov. Motív loga – teda hlávka makovice – bol výsledkom hlasovania verejnosti v mesiaci december 2020. Z ankety vyšiel tento motív ako jednoznačný víťaz.
 
Množstvo kvalitných produktov
 
Lokálni producenti môžu svoje produkty prihlasovať do konca mája. Výrobky spĺňajúce požadované kritériá obdržia certifikát a budú ich môcť označiť jednotnou grafickou značkou. Organizátori zdôrazňujú, že historický región má množstvo kvalitných lokálnych produktov, ako medovicový med z Čergovského pohoria, drevené šindle, dymom "osmahnuté" sušené ovocie a hlinená keramika, či tradičné Horno-šarišské slávnosti v Raslaviciach.
 
Cieľom nového regionálneho značenia je zmapovať špecifiká, osobitosti, výnimočnosť historicky i etnograficky vymedzeného regiónu Horný Šariš, a následne podporovať zachovanie dodnes existujúcich tradícií, kultúrneho dedičstva, remesiel, zručností, techník a technológií, kultúrnych produktov, ponúkaných služieb i originálnych produktov z prírody či kuchyne.
 
Predpokladom pre získanie regionálnej značky Horný Šariš je, aby produkt bol kvalitný, tradičný a zároveň originálny voči ostatným územiam, aby preukázal podiel ručnej práce a ekologické prístupy pre jeho výrobe.
(12:40, red, foto: FB - Regionálny produkt - Horný Šariš)
Diskusia
Pridať komentár