VIDEO | V Bardejove vznikne prvá komunitná škola, svoje brány otvorí už v septembri

3973x
04. Marec 2021
Inovatívny prístup pri vzdelávaní
 Pozrite si videoreportáž
 
Individuálny prístup, začiatok vyučovania v rannom kruhu a rodinná atmosféra. V Bardejove vznikne komunitná škola pre prvý stupeň základných škôl. Aves, ako ju zriaďovateľky nazvali, bude v meste jedinou svojho druhu. Vzišla z potrieb rodičov a snahy odborníkov o využívanie inovatívnych prístupov pri vzdelávaní, výchove a rozvoji detí.
 
„Program komunitnej školy Aves je v súlade so štátnym vzdelávacím program. Fungujeme ako organizovaná forma vzdelávania – takzvaná vzdelávacia skupina. Naše deti sú zapísané v kmeňovej škole v Ľubovci a dvakrát do roka tam chodia na preskúšanie,“ ozrejmila učiteľka Komunitnej školy Aves Denisa Fojtíková.
 
„Myslím si, že sa do toho oplatí investovať. Tie deti sú do desiatich rokov ešte veľmi zraniteľné, my im v našej škole vieme poskytnúť bezpečné prostredie a individuálny prístup, kvôli tomu, že tých detí je málo,“ uviedla vedúca občianskeho združenia Edita Maxinová.
 
Komunitná škola Aves predstavuje alternatívu ku klasickým štátnym školám, nebazíruje na známkach a testoch, podporuje vnútornú motiváciu detí spoznávať svet. Túto skutočnosť deklaruje aj samotný názov školy.
 
„Ja som vlastne biologička a Aves po latinsky zahŕňa skupinu vtákov. Jednak to lahodilo mojim ušiam, zároveň je v tom aj taká symbolika, že tým deťom dáme krídla do života a podporíme ich v tom rozlete,“ dodala Maxinová.
 
Rodičia a žiaci budú môcť počas mesiaca marec nazrieť do priestorov komunitnej školy a informovať sa o podrobnostiach, ktoré ich zaujímajú.
 
„Tridsiateho a tridsiateho prvého marca bude prebiehať zápis, zároveň budeme mať aj deň otvorených dverí, kedy môžu prísť aj staršie a mladšie deti, môžu si to tu popozerať, rodičia sa nás môžu pýtať otázky o tom, čo ich zaujíma. Starší žiaci k nám môžu prestúpiť kedykoľvek počas roka,“ objasnila vedúca školskej družiny Veronika Dvorčáková.
 
Komunitnú školu štát finančne nepodporuje, musia si vystačiť z vlastných zdrojov či s pomocou z grantových programov. Príspevok na vzdelanie je preto nevyhnutnosťou. Záujemcovia sa môžu hlásiť priamo u zriaďovateliek, škola by mala svoje brány otvoriť prvýkrát už tento rok v septembri.  
(14:22, red)
Diskusia
Pridať komentár