Študentská firma z východu prišla s ekologickou alternatívou ku klasickým fixkám

831x
10. Marec 2021
Dôraz na ekológiu a využívanie recyklovaných materiálov
Tím mladých spolupracovníkov 
 
Sme mladí študenti z Gymnázia Poštová 9 v Košiciach a vo svojom voľnom čase sme sa rozhodli založiť si študentskú firmu Scribo s cieľom pomôcť spoločnosti a svetu. Chceme poukázať na dôležitosť ekológie a potrebu využívania recyklovaných materiálov a aj preto sme sa rozhodli vyrábať voskové markre Scribo.
 
Našou ambíciou je nahradiť zaužívané obyčajné fixky našim produktom - bezodpadovými popisovačmi na bielu tabuľu vyrábaných z recyklovaného vosku.
 
Názov Scribo je odvodený z latinčiny a v preklade znamená „ja píšem“, aby sme sa zamysleli čím píšeme a aký to ma dopad na okolie. Naše logo symbolizuje kľúčovú výhodu markrov, a to je využitie ich celého tela pri písaní.
 
Z nezávadného odpadu
 
Naším produktom sú ekologické popisovače na biele tabule alebo flipcharty, s ktorými sa snažíme nahradiť klasické fixky, ktoré často vysychajú a tvoria veľké množstvo plastového odpadu. Nápad pre náš produkt, sa spája s príbehom členky tímu, keď jej pri učení doma vyschli všetky fixky a potrebovala niečo, čo vysychať nebude. Preto sme hľadali možnosti písania na bielu tabuľu, ktoré by boli navyše aj ekologické.
 
 
Naše markre sú vyrábané z nezávadného odpadu voskových tlačiarní, ktorý bol doteraz vyhadzovaný. Voskové tlačiarne sú technológie rýchleho tlačenia pomocou voskových tyčiniek, využívané najmä na úradoch, ale produkujú voskový, no inak nezávadný odpad, ktorý my zbierame a ďalej využívame. Na zaistenie najlepších písacích vlastností do vosku pridávame farbivo, škrob a olej.
 
POZRITE SI FOTOGALÉRIU: 
 
Chcú sa dostať na medzinárodný veľtrh
 
Tieto ekologické markre sa pri písaní celé spotrebujú a neprodukujú tým nadbytočný odpad. Navyše nie sú založené na alkoholovej báze a preto nevysychajú a nezapáchajú. Pri používaní na biele tabule alebo flipcharty sú zotierateľné aj bez použitia alkoholového prípravku a na zabezpečenie najlepšieho dojmu pri mazaní balenie obsahuje aj ručne vyrábanú utierku Scribo.
 
Príležitosť na založenie našej študentskej firmy sme dostali v rámci predmetu aplikovanej ekonómie a od neziskovej organizácie JA Slovensko, súčasťou skupiny Junior Achievement Worldwide. Našou ambíciou je postúpiť na súťaž medzinárodný veľtrh, kde sa stretnú študentské firmy z celej Európy. Veríme, že budeme úspešne reprezentovať naše gymnázium a pokračovať tak v stopách minuloročnej firmy Ren.
(14:41, J. Mičko)
Diskusia
Pridať komentár