BLOG | Vpred do minulosti - Bardejovské Námestie času

955x
21. Marec 2021
Vpred do minulosti - Bardejovské Námestie času
 
Mesto po takmer troch týždňoch zverejnilo odpoveď na otvorený list Cechu Architektov Bardejova k návrhu Námestia času.
 
Na to, aby sme túto odpoveď mohli brať vážne, musíme si najprv odmyslieť, že podľa priloženej tabuľky bilancie plôch sa počas návrhu celé územie zázračne scvrklo o 72m2 z 3861m2 na navrhovaných 3789m2. Súčet existujúcich plôch nesedí s navrhovanými. Problém je však inde.
 
Spin doctor 
 
Nedávno som narazil na nový anglický výraz - "Spin doctor". Preklad slova "spin" podľa kontextu je: točenie, krútenie, vírenie, vrtenie, vývrtka, falš.
 
Spin doctor je niekto, kto má za úlohu vytvárať dojmy, že myšlienky, nápady a udalosti sú lepšie ako v skutočnosti sú, najmä v politike. Odpoveď mesta Bardejov na podnety Cechu je ukážkovým príkladom diela jedného talentovaného "Spin doktora".
 
Takmer tisíckou slov sa nás táto odpoveď snaží presvedčiť, že všetko je v poriadku, zatiaľ čo už aj laické oko občana dokáže pri pohľade na uverejnené vizualizácie detekovať, že plocha betónovej dlažby v návrhu výrazne prevláda.
 
Podľa zverejnenej tabuľky je pomer zelene k dlažbe 44,6% ku 58,4% v prospech betónu (a to už aj pri zhovievavom zaradení parkovacích plôch k zeleným plochám). Rovnaké je to s počtom stromov, ktoré ani zďaleka nenavodzujú optickú ilúziu možnosti dostatočného tienenia.
 
Problém načúvať občanom 
 
Viac ako 11 miestnych architektov sa vyjadrilo negatívne nielen k samotnému návrhu Námestia času, ale aj k postupu jeho zaobstarania. Napriek tomu samospráva sa nás snaží presvedčiť svojou odpoveďou, že všetko je v poriadku. A tu je ten zásadný problém. Mesto má dlhodobý problém načúvať svojim občanom.
 
 
Podnety vníma čisto ako kritiku alebo rebéliu, nie ako snahu miestnych ľudí prispieť k lepšiemu prostrediu. Ďakujeme, zvážime, zakomponujeme, prehodnotíme sa nenachádza v slovníku zamestnávateľa Spin doktora. Hlavne pri interakcii s občanmi, ktorí majú iný názor.
 
Môžeme sa úprimne tešiť, že budeme mať obnovenú športovú halu. Trénovanému oku sa však ťažšie vstrebáva prečo vynovená fasáda musí byť svojou farbou tak červeno pútavá, pokiaľ sa nejedná o symbolizmus alebo vytváranie novodobého monumentu.
 
Veľa menej-demokratických (slovná náhrada za "totalitných") režimov sa prichýlilo svoje opodstatnenie preukazovať okázalou monumentálnou výstavbou verejných stavieb ako symbol prosperity (a veľkolepé dláždené plochy samozrejme patrili k tomu). Potrebovali zatieniť iné oblasti života, kde to pokrivkávalo.
 
Vhodnejšie prístupy 
 
Dobrá správa nakoniec. O tom, že existujú aj iné vhodnejšie prístupy riešenia verejných priestorov svedčí nedávno zverejnená štúdia priestorov na Vinbargu. Utvrdzuje nás aj v tom, že máme architektov (v tomto prípade dokonca miestnych), ktorí dokážu ponúknuť kvalitné ekologický priateľské riešenia a prístupy, ktoré by určite mali šancu vyhrávať v architektonických súťažiach, ak by nejaké boli.
 
O tom, ktorou cestou by sa mala vyberať miestna samospráva pri riešení verejných priestorov by v konečnom dôsledku mali mať čo povedať aj občania. Viac ako jedenásť z nás sa už vyjadrilo.
(18:10, M. Olejár)
Diskusia
Pridať komentár