Aké materiály sú ideálne pre tepláky?

1790x
23. Marec 2021
Aké materiály sú ideálne pre tepláky?
Aký je ten správny materiál? 
 
Tepláky sú kúskom, na ktorý si potrpíme nielen doma, ale napríklad aj pri športe alebo turistike. Neviete sa rozhodnúť pre ten správny materiál? Poradíme.
 
Ak si chcete kúpiť naozaj kvalitné tepláky, mali by ste si dať záležať najmä na výbere správneho materiálu. V našej ponuke nájdete tepláky z troch materiálov, pozrite tu: https://bolf.sk/slo_m_Damska-moda_Damske-nohavice_Teplaky-34829.html. Ide o bavlnu, polyester a elastan. Každá z týchto látok má svoje výhody aj nevýhody a my sme snažili vyťažiť maximum z každého z týchto materiálov.
 
Bavlna ako najobľúbenejší materiál módneho priemyslu
 
Bavlna patrí k jedným z najrozšírenejších a najviac využívaných prírodných vlákien na celom svete. Na rozdiel od syntetických materiálov je prírodná a nespôsobuje alergické reakcie. Preto je vhodná pre bábätká a ľudí s citlivou pokožkou.
 
Je obľúbená aj vďaka svojej priedušnosti. Dokáže absorbovať pot z tela a tak ho odparovať od tela. Tým odvádza vlhkosť od pokožky a zabraňuje množeniu baktérií. Aj preto sa radí k jedným z najpraktickejších materiálov na výrobu športového oblečenia.
 
Bavlna je taktiež mäkká a pružná, čím sa prispôsobí každej postave. Bavlnené tepláky sú príjemné a vhodné naozaj pre všetkých.
 
Aké negatíva má bavlna?
 
K nevýhodám bavlny patrí to, že má tendenciu zraziť sa a krčiť. Kvôli tomu sa niekedy odporúča nakupovať o číslo väčšie kúsky ako obvykle.
 
Tým, že je to prírodné vlákno je náchylnejšia na poškodenie. Preto sa často stáva, že na slnku vybledne. A ďalším obrovským mínusom je to, že bavlna extrémne znečisťuje životné prostredie. Spracováva a využíva sa vo veľkým množstvách, pretože je lacná.
 
Syntetické materiály – alternatívy tých prírodných
 
Polyester a elastan sú úplne bežnou súčasťou odevov a využívajú sa v kombinácií s prírodnými materiálmi.
 
Vlastnosti polyesteru
 
Polyesterové oblečenie sa vyznačuje odolnosťou a pružnosťou. Tiež rýchlo schne, pri záťaží sa nekrčí a oproti bavlne je odolný voči slnečnému žiareniu. Dôležitá je jeho stopercentná recyklovateľnosť a ľahká dostupnosť.
 
A aká je nevýhoda teplákov z polyesteru? Tento materiál má slabú schopnosť vsakovať pot. Na rozdiel od prírodných materiálov neprepúšťa dobre vzduch a práve tieto vlastnosti môže spôsobiť to, že sa nebudete cítiť až tak pohodlne.
 
Vlastnosti elastanu
 
Elastan vyniká svojou schopnosťou roztiahnuť sa. Je to flexibilné a pevné syntetické vlákno, ktoré sa dokáže natiahnuť až do päťnásobnej dĺžky. Podobne ako polyester sa nekrčí a je naozaj ľahký.
 
Využíva sa pri výrobe odevov, od ktorých sa vyžaduje veľká flexibilita. V spojení s bavlnou vytvárajú príjemný a pohodlný kúsok, napríklad tepláky.
 
Veríme, že vás náš stručný sprievodca aspoň trocha oboznámil s tým, čo na sebe radi nosíte.
(9:36, r)
Diskusia
Pridať komentár