Tatran uzavrel štvorročnú zmluvu s odchovancom Jakubom Kravčákom

479x
29. Marec 2021
Hráč z vlastnej liahne 
Jakub Kravčák sa dohodol na štvorročnej zmluve 
 
Hádzanársky klub Tatran Prešov uzavrel profesionálnu zmluvu s ďalším zo svojich odchovancov. Na podpísaní štvorročnej zmluvy sa dohodol s Jakubom Kravčákom, ktorý je tak ďalším hráčom v kádri A-tímu z vlastnej liahne klubu. Teťo, ako znie prezývka 18-ročného (nar. 9.12.2002) hádzanára, sa premiérovo „pod zmluvou“ predstavil v tíme Tatrana v sobotňajšom stretnutí proti Novým Zámkom, v ktorom prispel k výhre 39:28 (16:17) aj jedným gólom.
 
„Sme radi, že Jakub pokračuje v trende zapájania domácich odchovancov z ostatných rokov, kde sa pred touto sezónou pripojil k tímu Tomáš Fech, pred ním to bol Tomáš Rečičár, ešte skôr Lukáš Urban. Chlapci, ktorí dorastenecký potenciál rozvíjajú ďalej v seniorských kategóriách,“ uviedol po podpise kontraktu generálny manažér Tatrana Prešov Miroslav Benický, ktorý zároveň nezabudol zdôrazniť:
 
Talent sám o sebe nestačí 
 
„Je veľkou výzvou preniesť talent z mládežníckych kategórií do seniorských. Vyžaduje to enormné úsilie a podriadenie skoro všetkého tomu, aby sa mladý športovec presadil. Talent sám o sebe samozrejme nestačí, chce to fakt dobrý prístup a pracovitosť. Nie je to jednoduché. Je to veľa odriekania, ale Kubo je jeden z tých, ktorí sa rozhodol pokračovať v profesionálnej ceste a spojil ju na ďalšie, dlhšie obdobie s Tatranom Prešov. Veríme, že bude pokračovať v šľapajach svojich predchodcov Tomáša Fecha, aj Tomáša Rečičára, ktorí sa ukazujú veľmi dobre aj po prechode z dorasteneckých kategórií. Je hlavne na ňom, aby sa svojim úsilím posúval vpred a vybojoval si miesto v A-mužstve,“ dodal Benický.
 
„Beriem to ako poctu. Nie každý hráč zo žiackej a dorasteneckej kategórie dostane možnosť s Tatranom uzavrieť zmluvu. Som rád za to, že som ju mohol podpísať. Teším sa na výzvy, ktoré ma s tímom čakajú najbližšie štyri roky a uvidíme, čo to prinesie,“ uviedol k podpisu svojho prvého profesionálneho kontraktu Jakub Kravčák.
 
Premiéra proti Novým Zámkom 
 
Hoci skúsenosti s našou najvyššou súťažou už mal, keďže s dorastencami nastúpil v niekoľkých stretnutiach aj v extraligovom tíme, svoju premiéru so statusom profesionálneho hráča si odkrútil v sobotňajšom stretnutí Niké handball extraligy proti Novým Zámkom (39:28), v ktorom vybehol na palubovku v 42. minúte.
 
 
„Hralo sa mi v pohode, nemal som nejaký stres. Nepociťoval som, žeby to bolo iné. S chlapcami sme zohratí aj z tréningov a myslím si, že na ihrisku to nebolo až také zlé. Snažil som sa robiť to, čo mi kázal tréner a sčasti to, čo viem hrať. Na to, že to bol vôbec prvý zápas po dva a pol mesiaci, čo som bol zranený, keď na tréningu som si natiahol a sčasti natrhol predný stehenný sval, to bolo v poriadku. Sval je už tiež našťastie v poriadku a v zápase som necítil žiadne obmedzenia,“ hodnotil svoje vystúpenie a aj zdravotný stav Kravčák, ktorý si pod statusom profesionála zapísal aj svoj prvý extraligový gól. Jeho premenená sedmička znamenala úpravu skóre na 37:28. „Bral by som to tak, že aj tréner, ktorý o tom rozhodol, mi dal šancu dať si tento prvý gól, za čo mu ďakujem,“ dodal.
 
Začínal keď mal 13 rokov 
 
Hádzanárska púť Jakuba Kravčáka sa začala pomerne neskoro. S hádzanou začínal, keď mal 13 rokov. Dovtedy hrával futbal. „Už nebohý tréner Jalč, ktorého na mňa upozornil Vilo Petko, ma zavolal na tréning, či by som si neprišiel vyskúšať hádzanú. Prišiel som s tým, že to na týždeň skúsim. Zapáčilo sa mi to a tak som ostal..,“ prezradil Jakub Kravčák, ktorý ale k hádzanej nikdy nemal ďaleko a na hádzanárskych palubovkách sa pohyboval už odmalička.
 
Jeho otec Róbert Kravčák totiž bol dlhoročným úspešným hráčom, aj kapitánom Tatrana a dnes pôsobí v klube ako mládežnícky tréner. Teťo starší, po ktorom Jakub zdedil aj prezývku, bol výborným a tvrdým obranárom. Jakub sa ale podľa vlastných slov v tomto „nepotatil“. „Mňa to ťahá skôr dopredu ako do obrany. Som trochu viac kreatívnejší ako bol on,“ reagoval s úsmevom. Ako dodal, otec mu, čo sa hádzanej týka, dal voľnú ruku a do jeho výberu nezasahoval. „Keď som sa ale rozhodol pre hádzanú bol rád, pretože to predsa len ostalo v rodine,“ podotkol pokračovateľ priezviska Kravčák na súpiske zelenobielych, ktorý mal rovnako ako jeho otec oblečený zelenobiely dres s číslom 17.
 
Výborné hádzanárske parametre 
 
Svoje pôsobenie v Tatrane pritom Jakub začínal v B-tíme mladších žiakov. Jeho potenciál však bol viditeľný veľmi skoro. „Bol som pri žiakoch, ale aj pri dorastencoch, stále viac-menej povolávaný k tým starším hráčom. A keď som minulý rok prišiel do staršieho dorastu, tak ma zavolal aj tréner Goluža, že mám začať trénovať aj s Áčkom. Prvýkrát na seniorskom tréningu som teda bol už pred začiatkom sezóny 2019/20,“ pripomenul Jakub, ktorý má na svoj mladý vek výborné hádzanárske parametre – 195 centimetrov a 93 kilogramov.
 
Aktuálne VIDEOREPORTÁŽE nájdete na našom youtube kanáli AHOJ.TV 
 
„Chlapci v kabíne ma prijali v pohode. Sme tu viac-menej mladí hráči. Je tu tiež Tomáš Rečičár a Tomáš Fech. S prvým sa poznám, s druhým hrávam aj v doraste. Myslím, že to bolo v pohode. Niektorí hráči, s ktorými sa stretávam, hrali aj s otcom, tak si ma pamätajú, keď som bol ešte malý,“ dodala s úsmevom 18-ročná talentovaná spojka.
 
So ziskom titulov má skúsenosti 
 
Vo svojej zbierke už pritom má titul v mladších žiakoch, tri tituly v mladšom doraste a so staršími žiakmi získal dva vicemajstrovské tituly. Pod vedením trénera Mareka Gernáta sa v mladšom doraste tešil aj zo zisku Československého pohára, ktorý získal Tatran ako prvý tím na Slovensku. Mrzí ho akurát, že mu ušiel dobre rozohraný boj o titul so staršími dorastencami v sezóne 2019/20. Dokončenie sezóny totiž zmarila pandémia koronavírusu, ktorá znemožnila mládežníkom odohrať aj tento ročník. Jakub si to ale bude môcť vynahradiť aspoň seniorským titulom...
 
„Na tie štyri roky trvania zmluvy by som si hlavne prial, aby som bol zdravý, aby sa mi darilo a aby som mohol čo najviac pomôcť tímu pri zbieraní titulov a bodov v európskych súťažiach,“ dodal na záver Jakub Kravčák.
(14:46, IK, tatranpresov.sk)
Diskusia
Pridať komentár