Zomrel slovenský väzeň gulagu a rodák z Lukova Jozef Bobalik

4140x
31. Marec 2021
Nezlomná vôľa a odvaha 
 
Svoju životnú púť ukončil politický väzeň Jozef Bobalik, ktorý pochádzal z obce Lukov v okrese Bardejov.
 
Jozef Bobalik sa narodil v roku 1928. Bližšie jeho život popisuje webová platforma pamatnaroda.cz. Jeho otec bol lesným robotníkom a matka domácou. Bol ich jediným synom. V roku 1938 otec odcestoval do Ameriky, kde tragicky zahynul.
 
Jozef spolu s matkou a jej dvomi bratmi ostal v Lukove a pomáhal na gazdovstve. Z dôvodu opcie spolu s rodinou ako 18-ročný odišiel do Sovietskeho zväzu za vidinou úrodnej pôdy a bohatstva, no opak bol pravdou. Podviedli ich a oklamali, pretože ľudia - Česi, ktorí tam žili, sa túžili čo najrýchlejšie vrátiť naspäť domov.
 
Bez možnosti návratu
 
Keď zistili, do akých podmienok sa dostali, už nebolo možnosti návratu. Jozef chcel študovať, no situácia bola veľmi zložitá. Utrpenie sa pre neho začalo v roku 1948, rozlúčkou so slobodou jedného z jeho kamarátov. Tam ho ozbrojený a uniformovaný banderovec donútil prečítať leták so slovami: „Smerť Stalinu“ (smrť Stalinovi).
 
O pár mesiacov neskôr ho zatkli a odsúdili na 10 rokov väzenia. Rok strávil vo väznici v Dubne. Po strastiplnej ceste tranzitkami Kyjeva, Charkova, Novosibirska a Tajšetu pracoval v táboroch Ozerlag (Sibír), Magadan, Usť- Kujga.
 
Jozef Bobalik získal v roku 2018 Cenu PSK za nezlomnú vôľu a odvahu pri presadzovaní morálnych hodnôt a slobody prejavu. Zomrel 26. marca 2021, jeho príbeh si môžete prečítať na stránkach Pamäti národa.
 
Česť jeho pamiatke!
(8:45, foto: FB: Post Bellum SK/Príbehy 20. storočia, pamatnaroda.cz)
Diskusia
Pridať komentár