Uskutočnil sa ďalší protest pred BIOENERGY Bardejov

110x
26. Máj 2015

Ďalší protest, konateľ firmy sa odmietol vyjadriť

 

Situácia pred spaľovňou 

 

„Nebudem sa k tomu vyjadrovať, je to problém medzi nami a Úradom pre reguláciu sieťových odvetví,“  reagoval konateľ Bioenergy spoza brány z bezpečnej vzdialenosti niekoľkých desiatok metrov a potom sa pred objektívmi novinárov ukryl v bezpečí vrátnice.

Včera (25. mája 2015) sa po ôsmich mesiacoch od prvého protestu proti dotáciám na spaľovanie dreva sa uskutočnila tlačová konferencia LZ VLK. Prvý protest sa uskutočnil ešte dňa 26. augusta 2014. Občania zvolali protest pred firmou BIOENERGY Bardejov. Na proteste sa zúčastnili nespokojní občania z Bardejova a celého Slovenska. Tí požadujú zastavenie spaľovania zdravého dreva v spaľovniach, zastavenie ničenia lesov a najmä zrušenia podpory takýchto aktivít zo štátneho rozpočtu.  

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví začiatkom roka 2015 udelil spaľovni pokutu, BIOENERGY Bardejov totiž poskytla úradu nepravdivé údaje o kvalite spaľovaného dreva.  Tak ako protestujúci poukázali, firma spaľuje kvalitné dravo, namiesto najnižšej kvalitatívnej triedy.

Bioenergy Bardejov s.r.o

V januári 2010 začala elektráreň na biomasu v Bardejove produkovať ekologickú elektrickú energiu. Okrem toho zásobuje viac ako 7 000 bardejovských domácností teplom, vyrobeným z obnoviteľných zdrojov a lacnejším ako zo zemného plynu. Elektráreň na biomasu v Bardejove je jediným zariadením svojho druhu na Slovensku. Použité rakúske technológie umožňujú kombinovanú, vysoko účinnú výrobu elektrickej a tepelnej energie na báze obnoviteľného zdroja a predstavujú technickú špičku v Európe. real kancelaria.jpg

Investorom a prevádzkovateľom elektrárne na biomasu je spoločnosť BIOENERGY BARDEJOV, s.r.o. 

Rakúske technológie, použité v elektrárni na biomasu sú špičkou vo svojej oblasti, ich dodávateľom je firma RIEGLER & ZECHMEISTER GmbH, ktorá už 20 rokov vyvíja vysoko moderné kotlové zariadenia pre tepelné elektrárne a elektrárne na biomasu. Predajom elektrickej energie, distribúciou a predajom tepelnej energie vyrobenej v elektrárni na biomasu v Bardejove je firma Bardenergy s.r.o. Táto spoločnosť podpísala na 20 rokov s firmou Bardterm s.r.o., správcom tepelného hospodárstva mesta, kúpnu zmluvu o predaji tepla na 20 rokov. Spoločnosť garantuje odberateľom tepla cenu, ktorá je o 10% nižšia ako cena tepla produkovaná spaľovaním zemného plynu.

Vybrané technické údaje a parametre Kogeneračnej jednotky:

- ročne spracuje cca 100 000 m3 drevnej hmoty (štiepky) - čo predstavuje dennú spotrebu 12 - 15 kamiónov dreva

- tepelný výkon zariadenia je 25 MW, vyrobí a dodá cca 200 000 - 250 000 GJ tepla ročne pre svojich zákazníkov,

- elektrický výkon je 8 MW, ročne vyrobí 65 000 MWh elektrickej energie

- na jej obsluhu postačujú 6 ľudia

- 2 filtrovacie systémy zachytávajú popol: v prvom sa zbiera popolček, ktorý je ešte raz spálený

- v druhom sa zachytávajú mikroskopické častice

- popol sa môže použiť ako hnojivo v poľnohospodárstve

Výstavba elektrárne na biomasu v Bardejove

V roku 2007 Mestské zastupiteľstvo v Bardejove schválilo zmluvu na podporu investície pre Bardenergy s.r.o.Samotná výstavba začala v novembri2008, generálnym dodávateľom stavby bola firma URBAS GmbH. V polovici októbra 2009 boli ukončené montáže technológie a na elektrárni začali prebiehať individuálne skúšky jednotlivých prvkov technológie. V mesiaci november 2009 sa s prestávkami oživovali výmenníkové stanice tepla situované v kotolniach spoločnosti Bardterm s.r.o.. Začalo sa postupné nahrádzanie výroby tepla zo zemného plynu.

V decembri sa začala pripájať turbína s generátorom a prebiehali skúšky dodávok elektrickej energie do distribučnej siete VSD, a.s. V januári 2010 bola zahájená skúšobná prevádzka (trvá 1 rok), počas ktorej prebiehali povinné emisné merania a synchronizácia dodávok elektrickej a tepelnej energie. Už od januára 2010, v zmysle zmluvného záväzku investora, cena tepla pre obyvateľov mesta napojených na rozvody Bardterm s.r.o. je o 10% nižšia, ako bola odsúhlasená cena pre rok 2010 pri výrobe tepla na báze zemného plynu.

Okrem samotnej stavby budovy a sprevádzkovania technológie súčasťou diela bolo aj vybudovanie 6,5 km teplovodného potrubia, ktorým sapripojilo 12 kotolní na dodávky tepla, produkovaného elektrárňou na biomasu. To bolo spojené s rozkopávkami v meste, pričom sa však investor zaviazal uviesť cesty i chodníky do pôvodného stavu, resp. aj vynoviť ich v plnom profile. 

ahoj_top.jpg

(11:20, red, bioenergybardejov.sk,)

Diskusia
Pridať komentár