Do Bardejova zavítali motorové vlaky Magda a Ľubka

334x
30. Máj 2015

Vlaky aj v Bardejove pútali pozornosť

Historické vlaky v Bardejove

 

Dnes (sobota, 30. mája 2015) zavítali do Bardejova staré motorové vlaky. Nadšenci historických motorových vláčikov i obyčajní zvedavci vyrazili v sobotu ráno z Košíc, aby sa na starých motorových vlakoch priviezli do Bardejova a pozreli si tu krásy historického mesta.

Aj Bardejovčania sa mohli povoziť na Bardejovskej strele a vyskúšať si po dlhom čase i trasu v smere na Bardejovské Kúpele. Vlak vyrazil z Košíc pred ôsmou hodinou a išlo na ňom okolo 200 turistov.  Tí navštívili aj Bardejov a jeho blízke okolie.

Vlaky Magda a Ľubka pochádzajú z rokov 1949 a 1956, no od niektorých dnešných vlakov sa veľmi nelíšia.  Popoludní vlaky vyrazili späť do Košíc.

Organizátorom bol Klub historických koľajových vozidiel pri Rušňovom depe Haniska. Ide o občianske združenie, ktoré vzniklo v roku 2003 a jeho cieľom je v spolupráci s Múzejno-dokumentačným centrom ŽSR opravovať, udržiavať a prevádzkovať historické koľajové vozidlá. 

Snahou členov, priateľov a sympatizantov klubu je uchrániť aspoň kúsok krásnej minulosti, spojenej s koľajnicami a železničnou technikou na Slovensku a v Čechách. Klub sa snaží exponáty oživovať a predvádzať tak, aby ich verejnosť mohla vidieť v plnej kráse, ako pred rokmi v plnej prevádzke. Aj preto organizuje historické jazdy a zúčastňuje sa na pravidelných zrazoch a výstavách historickej, železničnej techniky.

(14:55, red)

698
Diskusia
Pridať komentár