História bardejovského futbalu, prvá časť

3637x
14. Apríl 2021
Prvá časť zo seriálu: História futbalu v Bardejove
Zlaté časy pre bardejovský futbal. BSC JAS Bardejov v 90. rokoch 
 
Dvanásteho februára 1922 v dome č. 33 na Radničnom námestí bol založený prvý futbalový klub na území mesta Bardejov. Nový klub niesol názov BSC Bardejov (ku ktorému sa vrátil znova po 70 rokoch v čase postupu a účinkovania v najvyššej Slovenskej súťaži).  
 
Pôvodne sa hrávalo na ihrisku pri starej píle. Od roku 1966 na súčasnom Mestskom štadióne. Rokmi sa menil aj názov klubu. 1932 ŠK Bardejov, 1949 Sokol OSK Bardejov, 1951 Sokol ČSSZ Bardejov, 1953 Slavoj Bardejov, 1962 TJ Partizán Bardejov, 1992 BSC JAS Bardejov, neskôr BŠK Bardejov a v súčasnosti sa klub vrátil k názvu Partizán Bardejov.  
 
Na území mesta vznikali aj ďalšie futbalové kluby
 
Niektoré zanikli, iné fungujú dodnes (1932 Orol Bardejov, 1932 Makabi Bardejov, 1937 ŠK Dlhá Lúka, 1958 TJ Slovan Bardejovské Kúpele, 1960 Družstevník B. N. Ves, 1969 Slávia ODPaM Bardejov). 
 
Po svojom vzniku v roku 1922 BSC hral v regionálnych súťažiach. V roku 1948 (ŠK Bardejov) postupuje do Vsl. divízie a v roku 1959 do celoslovenskej súťaže „F“ (Slavoj). V roku 1961 postupuje vtedajší Slavoj Bardejov do II. celoštátnej ligy, kde už ako Partizán hrával dlhé roky.  
 
V bohatej histórii nášho futbalu je miesto aj pre slávne mená. Prvým Bardejovčanom, ktorý prestúpil do najvyššej súťaže bol v roku 1937 Mikuláš Chavko (I. ČsŠK Bratislava). Ján Chavko hrával od roku 1947 v I. Talianskej lige za FC Palermo. Účastník MS 1962 JUDr. Bomba si zahral v roku 1964 aj za výber Európy. Reprezentačný dres ČSR obliekli Bomba, Flešár, Rusnák, Jutka, Andrejko, Komanický, Vankovič, Sipľak.  
 
Z mladších sa v reprezentačných výberoch SR predstavili Kurty (kapitán reprezentácie a medailista z ME do 19 rokov, kapitán reprezentácie do 20 rokov na MS). V mládežníckych reprezentáciách Sokol, Tomáš a Ján Zápotoka, Mikláš, Gáll, Poloha, Kozák, Hanuščák, Pangrác, Pillár, Kačmár, Leško, Gmitter, Berežný, Sipľak, Pyda, Kukulský, Petro, Murcko, Iľko, Štefančin a ďalší.  
 
Od roku 1992 sa hrala v Bardejove I. SNL (BSC)
 
Túto súťaž hráči BSC v sezóne 1993/94 vyhrávajú a od budúceho ročníka štartujú v najvyššej Slovenskej súťaži. Trénerom bol J. Bubenko a o postup sa zaslúžili títo hráči: Ľ. Lukáč, Kováč-Jurčák, Ondrišin, Futej, J. Lukáč, Pariľák, Ľalík, J. Daňko, Tyč, Vilím, Š. Jacko, Kováč, Kramár, Novotný, Horochonič, S. Varga, Štúň, Danielis, Tkáč, Berežný.
 
Priemerná návšteva v tomto ročníku na štadióne BŠK bola 2000 divákov, čo je šestina všetkých divákov v súťaži. Najlepšími strelcami BŠK boli Tyč a Ľalík s 9 gólmi. 
 
 
V prvom ročníku účinkovania v najvyššej súťaži skončilo BSC na 7. mieste. Priemerná návštevnosť bola 5 826 divákov (vyššia len v Trnave 6 795). V nasledujúcich ročníkoch skončilo BSC na 6., 7., 14. mieste. Z klubu odchádza najväčší sponzor a BSC /neskôr BŠK/ sa postupne prepadá až do 3. ligy, kde pôsobí niekoľko rokov a klub sa vracia k pôvodnému názvu Partizán Bardejov.
 
Bardejovčania sa niekoľkokrát pokúšali o postup do vyššej súťaže, no podarilo sa to až v sezóne 2009/2010. Paradoxne, po reorganizácii súťaží, hrá Partizán vyššiu súťaž, ktorá je však opäť treťou ligou. Dobrú prácu s mládežou dokazuje v tých časoch rad vynikajúcich umiestnení na podujatiach doma i v zahraničí.
 
Ani najvyššia súťaž mužov nebola bez odchovancov
 
V prvoligových kádroch pôsobili Marek Kaščák a Ján Petráš (Spartak Trnava), Matúš Putnocký (Slovan Bratislava), Patrik Sobek (Dukla Praha), Róbert Pillár (FK Senica). Ďalší hrávali v nižších súťažiach, v kluboch prvej dorasteneckej ligy i v zahraničí. 
 
Príchodom ľudí okolo bývalého hráča Bardejova Mareka Kukulského sa postupne vytvorili podmienky pre postup do vyššej súťaže. To sa podarilo v sezóne 2011/12. Do posledných kôl o postup Bardejovčania bojovali aj v tej predchádzajúcej. Víťazstvo im však vyfúkla Podbrezová.
 
 
Vráťme sa teda pár rokov späť a pozrime sa ako postupový ročník vyzeral.   V Bardejove sa netajili tým, že v roku 90. výročia vzniku organizovaného futbalu na území mesta chcú postúpiť do druhej najvyššej futbalovej súťaže na Slovensku. Cesta za dosiahnutím postupu nebola jednoduchá. O postup sa pokúšala Ružiná a v jarnej časti aj Lokomotíva Košice.
 
V konečnej bilancii však Bardejovčania predstihli oboch svojich súperov o 5 bodov.  Hráči Partizána odohrali v tomto ročníku 3. ligy 32 zápasov s bilanciou 22 výhier, 7 remíz a len 3 x prehrali (2. Ružiná 32 21 5 6, 3. Lokomotíva 32 21 5 6). Bardejovčania nastrieľali 60 gólov, súperi boli úspešní 27x. Priemerný počet strelených a obdržaných gólov na zápas 1,875:0,843.  
 
V jarnej časti sezóny mal hlavný tréner PhDr. Mikuláš Komanický a jeho asistenti Jozef Kukulský, Alexander Tyč a tréner brankárov Juraj Čobej k dispozícii týchto hráčov: Ján Čikoš-Pavličko, Dušan Molčan, Miroslav Hanuščák, Vladislav Palša, Vladimír Staš, Patrik Zajac, Lukáš Zápotoka, František Kundra, Róbert Tomko, Blažej Vaščák, Stanislav Cuprišin, Michal Grohoľ, Vladimír Andraščík, Erik Streňo, Tomáš Zápotoka, Marek Seman, Michal Baka, Peter Záhradník.
 
Počas sezóny z mužstva odišli Peter Peregrim, Martin Vasiliak, Ján Goga, Ladislav Stachura, Patrik Liček. Slavomír Kica a Miroslav Lauko pre dlhodobé zranenie na ihrisku chýbali. Realizačný tím tvorili aj vedúci družstva Vasiľ Baránok, lekári MUDr. Patrik Mihaľ, MUDr. Ján Didik a masér Vladimír Porubský.
(15:44, P. Cingel) 
Diskusia
Pridať komentár