Kedy klesnú v Bardejove ceny bytov?

2261x
25. Apríl 2021
BLOG | Miloslav Olejár: Kedy klesnú v Bardejove ceny bytov?
Miloslav Olejár 
 
Aby sme vedeli odpovedať na otázku, najprv musíme mať jasno: "Prečo ceny bytov rastú?" Dôvodov je viacej a jeden z nich súvisí s mestom.
 
Úrokové sadzby
 
Aj keď na prvý pohľad sa môže zdať, že hodnota bytov rastie, v skutočností klesá hodnota peňazí. Hodnota peňazí je daná množstvom peňazí v obehu, ale hlavne úrokovú sadzbou, ktorá je na historicky najnižších úrovniach.
 
Pri nižších úrokových sadzbách si všetci vieme dovoliť vyššie hypotéky. Keďže v priemere si vieme všetci dovoliť vyššie hypotéky, ceny bytov a domov so znižujúcou úrokovou sadzbou stúpajú.
 
Priemerný príjem
 
Priemerný príjem obyvateľov nie je nemenný. Druhý dôvod na zvyšovanie cien bytov je zvyšovanie priemerného príjmu. V Bardejove sa to deje aj vzhľadom na to, že značná časť Bardejovčanov pracuje v zahraničí, kde je vyššia priemerná mzda, ako ponúkajú pracovné príležitosti v Bardejove.
 
K zvyšovaniu príjmov rodín prispieva aj doterajšia expanzia ekonomiky poháňaná práve nízkymi úrokmi.
 
Výstavba bytov
 
Tretí zásadný faktor rastu cien bytov, ktorí už máme v rámci samosprávy v svojich rukách, je nedostatok bytov. V Bardejove sa nestavia dostatočný počet nových bytov.
 
Ceny bytov rastú v celom meste 
 
Samospráva nemá priamu povinnosť a možno ani úlohu stavať nové byty. Má sa však starať o všestranný rozvoj svojho územia a potreby obyvateľov. Pod túto úlohu spadá hlavne územno-plánovacia príprava plôch pre bytovú výstavbu tak, aby súkromný alebo aj verejný sektor mal dostatok možnosti tieto byty stavať a aby tieto bytové jednotky zapadli do celkového konceptu plánovaného mesta.
 
V súčasnosti sledujeme, že bytové domy rastú na náhodných miestach, len preto, že je tam práve voľný pozemok. Návrhy bytových zón absentujú a voľné pozemky vhodné na výstavbu taktiež.
 
Ak pozrieme na inšpirácie zo zahraničia, a som vďačný že som tú možnosť mal, zistíme že samosprávy často aj iniciatívne stavajú nájomné byty pre začínajúce rodiny, aby im tak pomohli preklenúť náročne začiatky.
 
A odpoveď na otázku z úvodu? Ceny bytov v Bardejove klesnú (alebo sa aspoň zastaví ich rast), ak stúpnu úrokové sadzby, alebo klesne príjem obyvateľov (čo nikto nechce), ale hlavne, ak stúpne počet postavených bytov rýchlejšie ako počet rodín, ktoré hľadajú bývanie. Práve poslednému vie samospráva napomôcť.
(19:12, M. Olejár)
Diskusia
Pridať komentár