V budove bývalého družstva vyrábajú domáce šťavy z ovocia a zeleniny

17935x
30. Apríl 2021
Muštáreň U Troch gazdoch nájdete v Janovciach
Prevádzku svojou návštevou poctil aj spevák Ondrej Kandráč 
 
Na to, aby sme zistili niečo o ekologickejšom prístupe k životu, nemusíme chodiť ďaleko. Niekedy stačí len pokračovať v šľapajách starých rodičov, ktorí žili udržateľne už dávno predtým, než to bolo „v móde.“ Plytvanie surovinami sa stáva opäť témou dňa, týždňa i roka. Traja gazdovia z okresu Bardejov uchopili túto problematiku poriadne za opraty. V malebnej dedinke Janovce začali spracovávať ovocie, z ktorého do domácností posielajú mušty bez konzervantov, farbív a iných škodlivín.
 
Na spracovanie ovocia využívajú moderné technológie a výrobky umiestňujú do ekologických obalov. O tom, že na východnom Slovensku niečo je a nie je toho málo, sa dozviete z dnešného rozhovoru. Vyspovedali sme jedného zo zakladateľov konceptu – Františka Hvizdu.
 
Ako vlastne vznikol celý nápad okolo Muštárne? Môžu si čitatelia za zrodom predstaviť naozaj troch gazdov?
 
Celý ten nápad vznikol, keď som bol v jednom mestečku vo Francúzsku. Tam som videl pojazdnú muštáreň, ktorá prišla na námestie, ľudia tam čakali s debničkami plnými jabĺk a oni im to tam na počkanie spracovali.
 
Bolo to skvelé. Inšpirovalo ma to, celý ten nápad ako spracovať ovocie, pretože ho u nás máme veľmi veľa, ale veľakrát nevieme, čo s ním ďalej. Dáme ho do pivnice a potom to vyhadzujeme v decembri, keď zhnije.
 
Nápad „Troch gazdoch“ vznikol niekedy v roku 2010. Naskytla sa nám, ako trom kamarátom, možnosť kúpiť asi 5 hektárový pozemok medzi dedinami Kobyly a Janovce.
 
Bola to taká usadlosť, kde sme postupne začali vysádzať nové stromčeky rôznych druhov ovocia – jablone, hrušky, slivky. Zháňame staré odrody, ktoré si sami štiepime, a pestujeme mladé stromčeky. Muštáreň nám prišla ako skvelý doplnok na rozšírenie tohto celého.
 
Vaše sídlo víta všetkých, ktorí prekročia pomyselný prah dedinky Janovce v okrese Bardejov. Nachádzate sa však na trochu netradičnom mieste. Viete nám ho bližšie popísať?
 
Sídlime na bývalom janovskom roľníckom družstve. Budovy boli nevyužité, preto sme sa chopili tejto príležitosti.
 
Prečo práve ovocné šťavy?
 
Hlavným dôvodom je skutočnosť, že si budujeme vlastné ovocné sady, tento rok sa nám dokonca podarilo vysadiť už aj aróniu a rakytník. Podobný koncept sme nenašli nikde v okolí, tak nás to oslovilo.
 
Dnes sa veľa hovorí o ekologických alternatívach, o šetrení našej matičky Zeme. Aké udržateľné princípy sa snažíte uplatňovať vo vašej firemnej filozofii?
 
Snažíme sa to robiť čo najviac ekologicky – používame lokálne suroviny, pracujeme s lokálnymi dodávateľmi. Napríklad takú mrkvu či cviklu, ktoré si nevieme dopestovať sami, kupujeme od obecnej firmy v Raslaviciach, kde to pestuje sociálny podnik. Jablká sa snažíme brať z nášho sadu. Niektoré drobné ovocie je bohužiaľ komplikované u nás kúpiť, tak to riešime cez distribútorov.
 
 
Ak mám doma vlastné nespotrebované ovocie, môžem ho k vám doniesť bez akýchkoľvek obmedzení?
 
Poskytujeme službu muštovania pre zákazníkov, to znamená, že prinesiete svoje prebytočné ovocie. Je úplne jedno, aké je to ovocie, muštovali sme už asi všetko. Ľudia nosili aj exotiku – banány, pomaranče, mandarínky, ale štandard a zhruba 90 % výroby sú práve kombinácie s jablkami.
 
Druh ovocia, ktorý ide v tejto sezóne na šťavovú dračku?
 
Momentálne veľa vyrábame práve v kombináciách cvikla-mrkva-jablko – to ide teraz najviac. Je to vitamínová a veľmi chutná bomba. Potom sú to rôzne kombinácie, ako napríklad hruška-jablko, červená ríbezľa-jablko, višňa-jablko, mrkva-jablko, egreš-jablko.
 
Druhá vlna pandémie sa dotkla každého sektora, ako na vás vplývali obmedzenia? Pocítili ste nejaké zmeny?
 
Druhá vlna zasiahla aj nás, problém bol najmä v tom, že sme mali v Bardejove a Prešove dohodnutých veľa podnikov, kde našu šťavu chceli ponúkať svojím zákazníkom a klientom. No táto možnosť rozšírenia sa nám nepodarila, takže dúfame, že by sa to mohlo čoskoro zlepšiť.
 
S predošlou otázkou sa mi spája aj skutočnosť, že v tomto korona období treba posilňovať imunitu a dopovať telo vitamínmi ešte intenzívnejšie. Vnímate vyšší dopyt po vami spracovaných domácich vitamínoch?
 
Určite. Výrobky sú nabité vitamínmi, bez chémie, bez konzervantov, šetrne pasterizované. Pasterizujeme automatickým pasterizátorom, ktorý je nastavený na 76 stupňov, teplota je nastavená presne, všetko riadi mikropočítač.
 
 
Kde všade môžeme nájsť vaše produkty?
 
Na návštevu jednotlivých predajní a marketing nemáme až tak čas, lebo každý z nás gazdov má aj inú prácu, takže neživí nás len Muštáreň. Ale funguje to úplne opačne, že tí predajcovia sa nám pomaličky ozývajú sami.
 
Momentálne šťavy viete nájsť v našej maličkej sieti predajní Kredenc v Bardejove a Spišskom Hrhove. Potom v Prešove v remeselnej pekárni Kromka, ktorá otvára svoju pobočku už aj v Košiciach. Tam pripravujeme pomaly prvé závozy pre sieť potravín Fajne. Šťavy si samozrejme viete kúpiť aj priamo u nás v Muštárni.
 
Zvažovali ste možnosť rozšírenia svojich produktov aj do iných miest Slovenska?
 
Tých lokálnych zdrojov ovocia nemáme až toľko, aby sme vedeli expandovať na celé východné Slovensko. Radšej sa špecializujeme na obchodíky s takou skladbou poctivého sortimentu. Myslím, že šťavy si postupne nájdu aj miesto v reštauráciách, ktoré ponúkajú svojím zákazníkom remeselné produkty.
 
Ďakujeme za rozhovor!
(14:24, Z. Šinaľová, foto IG: @mustaren_u3g) 
 
Marta zimmermannovam
29.12.2021 16:51
Predaj v BratislaveB35mzu
Prečo teda keď je také super to nepredávajú v Brstislave
Pridať komentár