VIDEO | Kapela Niečo Navyše pripravuje nový videoklip, vznikne aj vďaka podpore fanúšikov

963x
02. Máj 2021
Chcú koncertovať a hrať pre ľudí
Pozrite si videoreportáž 
 
Viac ako dekáda na hudobnej scéne, množstvo odohratých koncertov a punk-rock kolujúci v žilách. Kapela Niečo Navyše nie je v bardejovských končinách žiadnym nováčikom a počas minulých rokov si prešla rôznymi obmenami. Najväčšiu skúšku im však udelila úradujúca pandémia, ktorá uzamkla život na pódiách a stret s fanúšikmi presunula do internetového priestoru.
 
„Z jednej strany sme si možno trošku od seba oddýchli. Aktívni sme boli celých 11 rokov bez prestávky. Jedine, ak bol niekto odcestovaný, tak sme mesiac - dva nehrali, ale nebrali sme to ako pauzu, pretože sme boli vždy v kontakte. To sme aj teraz, cez správy, ale je to už dosť dlhá doba,“ uviedol spevák z kapely Niečo Navyše Viliam Zamborský.
 
Hudba v srdci 
 
Kapela sa s fanúšikovskou základňou spájala rôzne, či už prostredníctvom live videí zo skúšobne, alebo cez online koncertovanie. V decembri minulého roka sa ľuďom priblížili pomocou projektu Hudba v srdci.
 
„Oni robili takisto live stream-y kapiel, mali sme tam koncert, na ktorý sa dala zakúpiť vstupenka. To, čo sa vyzbieralo, sme venovali organizácii Nevyautuj Autistu, s ktorou sme už skôr mali nejaký projekt, robili sme im pesničku. Výťažok z koncertu sme im darovali, nebolo to síce veľa, ale aspoň niečo,“ ozrejmil Vilo.
 
 
Podpora obľúbenej kapely 
 
Chlapci z Niečo Navyše sa zapojili aj do konceptu takzvaného „Štartovača“. Ten funguje na princípe dobrovoľnej finančnej podpory. Svoj príspevok môžete venovať napríklad obľúbenej kapele, a to, buď nezištne či výmenou za nejaký darček.
 
„Chceli sme to vyskúšať, keďže sme rok nehrali a naša kasa bola prázdna. Chceli sme niečo opäť vytvoriť, no a k tomu sme potrebovali nejako finančne nakopnúť. Projekt je už za nami, vďakabohu úspešný, za čo ďakujeme všetkým našim fanúšikom, lebo bez nich by to určite neklaplo. Vyzbierali sa tam peniažky, samozrejme sú tam nejaké provízie aj pre ten Štartovač. Ale určite nám nejaké peniaze zvýšili, takže budeme nahrávať nový singel, nový videoklip. Spravíme všetko pre to, aby boli ľudia, ktorí nás podporili, s výsledkom spokojní,“ priblížil spevák.
 
 
Na koncertoch s rúškami 
 
Aj keď sa opatrenia začali postupne uvoľňovať, o hudobných podujatiach sa zatiaľ veľmi nehovorí. V zahraničí si už experiment s ľuďmi v rúškach na koncerte vyskúšali. Privítal by takúto možnosť aj spevák Vilo?
 
„Keď si zaspomínam na to, ako sme hrali v Bardejove na jarmoku, aké to bolo šialenstvo, neviem si predstaviť, že by tie rúška mali na nosoch. Ale takto teoreticky ja by som bol za, aby sme mohli pre niekoho hrať, nie iba pre kamery. Aj ten live stream, ktorý sme absolvovali v decembri minulého roku, tak to bolo pre nás také divné. Nebol tam nikto okrem zvukára a osvetľovača. Skôr sme za ten stret s ľuďmi, keď je tá spätná väzba okamžitá a nie cez rôzne siete,“ opísal frontman kapely.
 
 
Koncert na pódiu? Samozrejme 
 
Vyhliadky na letnú sezónu sú zatiaľ nejasné, ak by však bola možnosť odohrať koncert na pódiu, kapela by neváhala.
 
„Uvidíme, možno ak sa tie opatrenia trošku uvoľnia a bude na to priestor, mohli by sme sa dohodnúť s oddelením kultúry, alebo skúsime kontaktovať niekoho, aby sme niekde v Bardejove zahrali naživo pre ľudí,“ uzavrel spevák z punk-rockovej kapely.
 
Aj keď posledný album stihli hudobníci pokrstiť ešte pred vypuknutím pandémie, v novej tvorbe nestagnovali. Na stole im ležia nové texty pesničiek, ktoré predznamenávajú ďalší míľnik v živote kapely.
(12:00, red, foto: FB/Niečo navyše)
Diskusia
Pridať komentár