Povinné testovanie pre väčšinu okresov končí dnešným dňom

2092x
03. Máj 2021
Bardejov v červenej zóne
Povinné testovanie končí už aj na školách  
 
Testovanie v podobe, akej sme ho poznali doteraz, na väčšine Slovenska od dnešného dňa končí. Preukazovať sa 7-dňovým testom na cestu do práce a do obchodu budú musieť už len ľudia v okresoch, ktoré sa nachádzajú v bordovej farbe.
 
Vo zvyšných červených a ružových okresoch musíte mať negatívny test medzi deviatou hodinou večer a jednou hodinou v noci. V červených okresoch v tomto prípade stačí 14 dní starý test, v ružových okresoch 21 dní starý test.
 
Štát by mal ešte tri mesiace dotovať aj mobilné odberové miesta pre antigénové testy. Keď im skončia zmluvy, niekoľko ich chce ponechať, no väčšina bude svoje brány zatvárať.
 
Testovanie už len v ohniskách 
 
Povinné testovanie sa ruší od dnešného dňa aj v školách. Povinnosť preukázať sa testom pri návšteve školy je len v čiernych okresoch, také však na Slovensku už nemáme. Rezort zdravotníctva chce zmeniť testovaciu stratégiu.
 
Testovať antigénovými testami sa bude už v len ohniskách infekcie, alebo tam, kde by vznik ohniska mal vážne dosahy. Rovnako chce štát posilniť presnejšie testovanie PCR metódou. Testovať sa budú musieť napríklad fanúšikovia piatich najvyšších športových súťaží.
 
Tí sa môžu zúčastniť na zápasoch len s negatívnym PCR alebo LAMP testom nie starším ako 36-hodín alebo antigénovým testom nie starším ako 12 hodín. Takéto pravidlá platia od dnešného dňa aj pre koncerty, divadlá a ďalšie podujatia, kiná ostávajú naďalej zatvorené.
(8:53, MZ SR, red)
Diskusia
Pridať komentár